L’agència que dirigeixen Paloma García Pelayo i Ángela Portero no accepta la relació laboral de la jove morta en un acte de treball per a aquesta empresa

El dia 20 de gener s’ha complert el primer aniversari de la mort de la periodista Ana Belén García González, morta en accident de tràfic quan es traslladava des de Sevilla, en companyia d’una reportera gràfica de l’agència KORPA per a la qual ambdues treballaven tot i que no tenien contracte laboral, a Villafranca (Còrdova) per cobrir l’acte d’inauguració d’un tram del gasoducte Huelva-Madrid, presidit pels Prínceps d’Astúries.

L’aniversari de la mort de la periodista es produeix a un mes de l’inici del judici, previst per al 20 de febrer, per la demanda interposada per la família en la qual s’exigeix el reconeixement de la relació laboral que Ana Belén García González mantenia amb l’agència KORPA, dedicada fonamentalment als temes del “cor”, i propietat de les també periodistes Paloma García Pelayo i Ángela Portero.

La família denuncia que la mort es va produir com a conseqüència d’un accident de treball, en el que KORPA va incomplir amb les seves obligacions i responsabilitats, no solament en matèria de contractació laboral, sinó també de seguretat i salut laboral, com l’avaluació de riscs, la redacció d’un pla de prevenció i seguretat i l’aplicació de mesures efectives que garanteixin la seguretat dels treballadors.

Tal com assenyala la demanda, el treball d’Ana Belén García González té les característiques distintives de qualsevol treball per compte d’altri, donant-se en el seu cas la submissió i dependència de l’empresa, l’establiment d’horaris i jornada de treball i la seva incorporació en el cercle rector i organitzatiu de KORPA. En aquest sentit, l’empresa facilita els mitjans, disposa el centre de treball i les infraestructures necessàries per a la tasca. De fet, el vehicle en el qual es desplaçava la morta va ser facilitat per l’empresa. A més, és KORPA la que ven i comercialitza el producte obtingut, mentre que la redactora cobrava un salari fix establert per la pròpia empresa, independentment del preu que tingués el material al mercat del “cor”.

Davant la demanda de la família, formalitzada pels serveis jurídics del Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA) i a la qual s’ha afegit com a coadjuvant la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), els responsables de l’agència KORPA mantenen la seva negativa al reconeixement de la relació laboral que mantenien amb Ana Belén García González, encara que des de llavors hagin regularitzat la situació laboral de tots els informadors que els faciliten informació.

L’SPA i la FeSP consideren que aquest luctuós esdeveniment és el paradigma de la precarietat que afecta més del 30% de la professió periodística, que treballa en condicions similars a les d’Ana Belén García. Així mateix, reclamen a l’agència Korpa i els seus responsables que assumeixin les seves responsabilitats com ocupadors.

19 de gener de 2006

Traducció: Traduït traduit.com