El Sindicat de Periodistes de Catalunya vol denunciar la suspensió de la col.laboració del corresponsal d’El Periódico al Baix Llobregat, Xavier Adell, a qui des de la direcció del diari s’acusa de negligència professional, però que en opinió dels seus companys de redacció, reunits abans d’ahir en assemblea, ha demostrat la seva professionalitat com a corresponsal els últims quatre anys.
El fet que la represàlia s’hagi decidit amb motiu d’unes informacions sobre alguns ajuntaments del Baix Llobregat, sobre les quals van manifestar el seu descontentament alguns alcaldes, i especialment el de l’Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, que va expressar-la al director del diari, Antonio Franco, i en plenes eleccions municipals, ens fa qüestionar el caire purament “professional” de la mesura. Més aviat pensem, que com acostuma a ser habitual i han denunciat en un manifest més de 50 corresponsals del Baix, les pressions polítiques sobre els informadors locals són constants, i s’incrementen en època electoral.
Conscients també de la utilització electoral que en faran algunes forces polítiques i alguns mitjans o professionals afins, no podem per això callar una denúncia que cal adreçar contra tiris i troians, en la mesura que encotillen i limiten la professionalitat dels periodistes i el dret a la informació dels ciutadans.
Volem recordar que El Periódico ja va acomiadar fa mesos el seu corresponsal a Lleida, Josep Mª Armengol, en una mesura que es va atribuir també a pressions municipals, i que acaba de ser desautoritzada per una sentència judicial, que obliga el diari a la reincorporació o a una important indemnització. En tot cas, el rerafons segueix sent la desprotecció laboral de corresponsals i col.labortadors, que constitueix una veritable espasa de Damocles sobre la seva estabilitat i sobre la seva llibertat per informar.
Barcelona, 4 de juny de 1999