El grup Prisa ha executat l’ERO que havia presentat a El País i ha acomiadat 129 persones amb una indemnització de 20 dies per any treballat per 12 mesos, el mínim que marca la reforma laboral. La notificació d’acomiadament va arribar els afectats via correu electrònic la tarda del dia 10.

Un dia abans de comunicar els acomiadaments, la plantilla havia rebutjat la darrera proposta presentada per l’empresa que reduïa el nombre d’acomiadaments i millorava lleugerament les indemnitzacions.

Els sindicats recorreran ara a la via judicial perquè l’ERO sigui declarat nul o improcedent perquè en el conveni col•lectiu aprovat fa un any hi ha una clàusula que estableix que l’empresa es compromet a estudiar mesures alternatives a un expedient.

Des que es va presentar l’ERO, el comitè d’empresa ha criticat que Prisa hagi traspassat a l’opinió que el problema són els sous dels treballadors, quan, afirma el comitè, el president del grup, Juan Luis Cebrián, va cobrar 13 milions d’euros el 2011. El comitè també afirma que El País no té pèrdues i que entre els anys 2000 i 2011 ha guanyat 851,8 milions d’euros, 12,2 dels quals durant el darrer exercici.

Aquest diumenge, el diari publicava un escrit per justificar davant els lectors el “dolorós” ajustament de plantilla, produït pels descens en la difusió i de la publicitat. A l’escrit s’afirma que durant tot aquest procés s’ha donat la imatge que era més que un conflicte laboral i que perillava la independència del diari. Per a la direcció del diari, s’han rebut pressions fruit de la demagògia populista, les tendències llibertàries de molts dels que ocupen les xarxes socials, la insídia que brolla del fracàs d’alguns competidors, o l’enveja i la gelosia de determinats professionals que sobrevaloren la seva pròpia capacitat i influència en l’univers de les lletres i el periodisme”.

Durant el temps de negociacions amb l’empresa, els treballadors han portat a terme diverses mesures de pressió, com a ara tres dies de vaga (secundada majoritàriament), concentracions davant els centres de treball i lliurament d’una carta als compradors del diari, entre altres. També s’han mantingut en contacte amb els seus lectors a través d’un blog.