L’única cosa que faltava al periodisme, una de les professions amb més precarietat laboral, és que des del mateix ministeri de Treball es consenteixin situacions irregulars que atempten contra les normes més elementals del sentit comú i, sobretot, contra l’Estatut dels treballadors. El ministre Eduardo Zaplana, segons sembla, ha decidit tenir el dubtós honor d’omplir aquest buit.

Fins que ho ha revelat el diari Levante, el ministre ha tingut entre els seus assessors de premsa una periodista que no percep sou, però que sí que cobrava la prestació social per atur des de l’octubre passat. Aquesta periodista, al gabinet de premsa, disposava d’un ordinador, una adreça de correu electrònic, una extensió de telèfon i un mòbil.

Des del ministeri han intentat justificar aquesta irregularitat amb l’argument que aquesta persona “no té cap tipus de relació, ni funcionarial, ni laboral” amb aquest ministeri i, per tant, no percep cap retribució. Han dit també que “ha col·laborat de manera desinteressada”.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) no posa en dubte la capacitat professional d’aquesta periodista, però lamenta que el mateix ministre de Treball, de qui depenen els organismes encarregats de vetllar perquè es compleixi la legislació laboral, permeti aquesta situació. L’Estatut dels Treballadors no contempla la possibilitat que algú pugui treballar gratis i sense contracte de treball, excepte quan es tracti de feines fetes «a títol d’amistat, benevolència o bon veïnatge».

Les col·laboracions desinteressades es poden dur a terme amb una ONG o una organització religiosa, social, política o sindical, però no és correcte fer-ho al gabinet de premsa d’un ministeri, encara que hi hagi amistat personal amb el ministre. Si aquest exemple prolifera, als molts homes i dones del periodisme que han estat acomiadats o estan en atur, se n’uniran molts més que no podran ser contractats perquè la feina la faran desinteressadament professionals disposats a treballar gratis per lleialtat personal o política amb un ministre o un alt càrrec.

18 de febrer de 2004

Traducció: Traduït traduit.com