Anul·la una sentència favorable a l’empresa en la qual deia que els periodistes han de seguir la línia editorial del seu mitjà

El Tribunal Constitucional ha donat la raó al periodista d’El Mundo Francisco Frechoso i ha assenyalat que l’empresa va vulnerar el seu dret a la llibertat d’expressió, al no permetre-li que continués participant en una tertúlia de televisió en la qual hi portava quatre anys. La prohibició va ser acordada després que Frechoso digués en la tertúlia que aquest diari no havia informat que el 90% de la plantilla havia secundat la vaga general del 20 de juny de 2002, i lamentés que la policia hagués hagut de traslladar en les seves furgonetes exemplars del periòdic des de la impremta fins a un local policial, on van ser recollits per a distribuir-los als punts de venda.

Dos jutges van sentenciar en el seu moment que havia estat vulnerat el dret a la llibertat d’expressió de Frechoso. Però l’empresa va recórrer i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) li va donar la raó, amb una sentència redactada pel magistrat Miguel Moreiras que va ser molt criticada en mitjans periodístics i en el món del dret pels arguments que utilitzava.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) celebra que aquesta sentència hagi estat ara anul·lada i que el Constitucional, una vegada més, hagi indicat que les competències que té un empresari per organitzar el treball no poden lesionar drets fonamentals dels seus empleats, com ha succeït en aquest cas.

Com a arguments per donar la raó a l’empresa, el TSJM citava dos casos que no tenien relació amb aquest: el d’un policia que va criticar la ràdio a un superior i el d’una revista de Turquia que havia estat acusada d’incitar el terrorisme. Amb unes frases tretes de context d’aquestes sentències, el tribunal madrileny indicava que els periodistes han d’ajustar-se a la línia editorial del mitjà per al qual treballen i seguir-la.

El Constitucional ha indicat que signar un contracte de treball no pot vulnerar drets fonamentals de l’empleat. Per això, l’empresa editora d’El Mundo estava obligada a demostrar que la prohibició a Frechoso no era una represàlia per les seves crítiques a la tertúlia La mirada crítica, de Telecinco, sinó que hi havia «motius raonables» per adoptar aquesta mesura, cosa que no ha fet.

La FeSP felicita el redactor en cap d’El Mundo Francisco Frechoso, i a la professió periodística en general perquè aquesta resolució anul·la el que hagués estat un greu precedent contra la llibertat d’expressió; i es congratula que el Tribunal Constitucional hagi sentenciat que els periodistes no estan obligats a coincidir amb la línia editorial del seu mitjà, en el cas que aquesta existeixi.

30 de maig de 2007