El Consell d’Informatius de TVE exigeix la dimissió immediata de la Direcció dels Serveis Informatius i del Director de TVE. Considerem inacceptable l’ocultació i el tractament parcial de la informació referida a la conversa entre el Ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.
Ahir a la tarda, el diari digital Público va revelar unes converses en les quals tots dos suposadament conspiraven per incriminar penalment o buscar acusacions contra dirigents d’Esquerra (ERC) i Convergència (CDC) amb el presumpte coneixement del President del Govern en funcions. No obstant això, els teleespectadors de TVE NO han pogut sentir aquests àudios en un acte que el Consell d’Informatius considera clarament «censor i manipulador». L’enregistrament de les converses i altres declaracions sobre aquest tema estaven disponibles a la redacció.

Ni el Telediario 2ª Edició d’ahir, ni La Noche en 24H, ni el Telediario Matinal han informat sobre aquest afer. Sí ho ha fet Los Desayunos, sense incloure el so de la conversa, i posant el focus en l’anunci d’obertura d’una investigació per escoltes il·legals del Ministeri de l’Interior. Guió seguit per tots els programes informatius en el dia d’avui.

El Canal 24H tampoc ofereix l’enregistrament. Sí que emet íntegra la intervenció del Ministre sobre aquest assumpte. No obstant això, de la roda de premsa d’Artur Mas i Francesc Homs dóna només un fragment del final. Les declaracions institucionals de la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i del líder del principal partit de l’oposició, Pedro Sánchez, no han merescut ni un minut d’atenció.

El Telediario 1ª Edició d’avui repeteix l’esquema, ocultant els enregistraments i oferint un relat incomprensible dels fets. Fins al punt que es parla d’«intercanvi d’informació» entre el Ministre i el responsable català de l’Oficina Antifrau, quan el contingut dels enregistraments (no escoltats) apunta en una altra direcció. És més, el TD1 es fa ressò àmpliament de les suposades corrupcions objecte de la conversa (no escoltada).

El Consell d’Informatius de TVE recorda que la Llei 17/2006 de la ràdio i la televisió de titularitat estatal estableix en el seu article 3 l’obligació de «Garantir la informació objectiva, veraç i plural, que s’haurà d’ajustar plenament al criteri d’independència professional i al pluralisme polític, social i ideològic present en la nostra societat (…) Facilitar el debat democràtic i la lliure expressió d’opinions (…) »

Ocultar informació no serveix de res, especialment quan xarxes socials , televisions , ràdios i premsa en general s’han fet àmpliament ressò d’aquesta notícia. Per tot això el Consell d’informatius de TVE demana la dimissió immediata de tots els responsables d’aquest nou cas de MANIPULACIÓ I CENSURA.

Madrid, 22 de juny de 2016