La Federació de Sindicats de Periodistes(FeSP) lamenta que la majoria de les formacions polítiques oblidin en els seus programes propostes per garantir el dret a la informació de la ciutadania

Davant les eleccions generals del pròxim 9 de març, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) creu necessari recordar que els periodistes ens enfrontem a molts problemes professionals i laborals per desenvolupar la nostra tasca diària. Això afecta directament a la qualitat del nostre treball i, per tant, al dret a la informació de la ciutadania. No obstant això, la majoria de les formacions polítiques no estan fent cap referència a aquesta qüestió en la campanya electoral. La majoria d’elles ni tan sols ho inclouen en els seus programes. Aquest és un resum de la situació:

PSOE

El Partit Socialista Obrer Espanyol es compromet a promoure una Llei General Audiovisual, estendre la reforma d’RTVE a totes les televisions públiques autonòmiques i locals, reformar l’agència EFE i crear el Consell Superior de Mitjans Audiovisuals i Multimèdia. També diu que promourà un Estatut del periodista professional, encara que ho condiciona que s’assoleixi el consens entre sindicats, empreses i associacions professionals.

IU-ICV

Izquierda Unida-Iniciativa Verds, en la passada legislatura, va assumir l’esborrany d’Estatut del periodista professional elaborat per totes les organitzacions de periodistes i ho va presentar al Congrés com a projecte de llei. Ara, aposta per la qualitat dels mitjans de comunicació públics, convida els privats que segueixin aquest model i proposa: un Consell de la Informació Audiovisual, desenvolupar el secret professional i la clàusula de consciència, aprovar un Estatut del periodista professional i una llei que reguli els drets laborals dels informadors, suprimir de les televisions públiques la telescombraria i aprovar un Estatut de l’agència EFE.

CIU

Convergència i Unió (CIU) proposa una Llei de l’Audiovisual i un Consell Superior de l’Audiovisual d’àmbit estatal, i promoure les condicions necessàries per garantir el dret a rebre informació veraç.

PP i PNB

El Partit Popular no dedica cap de les gairebé 2.000 propostes del seu programa electoral a aquests afers. El Partit Nacionalista Basc (PNB) tampoc fa referència als periodistes ni al dret a la informació de la ciutadania.

ERC I BNG

Encara que no en fa esment en el seu programa, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) ha respost les inquietuds manifestades per la FeSP en la carta als candidats i s’ha compromès amb els nostres postulats. ERC també ho ha assumit de manera verbal.

Encara que alguna altra formació també ha mostrat similars suports, la Junta Executiva de la FeSP considera que al tractar-se d’un dret fonamental de la ciutadania, l’elaboració dels programes electorals hauria estat la millor ocasió perquè cada partit hi exposés les seves propostes sobre la matèria. En aquest sentit, lamenta que això ho hagin fet tan pocs.

La FeSP té entre els seus objectius la defensa del dret a la informació, els interessos dels professionals, la implantació en els mitjans d’Estatuts de Redacció i un Codi deontològico, la creació d’un Consell General de la Informació, els drets d’autoria i un Estatut del periodista professional en el qual, entre altres coses, es reguli la figura del periodista a la peça.

Constituïda per sindicats independents i sobirans en les seves decisions, la FeSP no demana el vot per a un partit concret. Es limita a exposar l’interès pels problemes de la nostra professió que ha demostrat cadascuna de les formacions i com els han plasmat en els seus programes electorals, perquè cada periodista n’estigui informat davant les pròximes eleccions del 9 de març.

3 de març de 2008