Les juntes de govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya i del Colexio Profesional de Xornalistas de Galicia lamenten que el Tribunal Constitucional no s’hagi pronunciat sobre el fons del recurs presentat per les dues entitats contra la imposició de blocs electorals en els mitjans de comunicació públics.

El Constitucional ha decidit no admetre a tràmit el recurs perquè considera que “incorre en falta d’esgotament dels recursos per la via judicial”.

Els dos col·legis havien decidit anar al màxim tribunal espanyol després que el Suprem rebutgés el recurs presentat contra la resolució de la Junta Electoral Central que obliga les televisions públiques a reservar un temps i un ordre fixos en els seus informatius diaris per informar de l’activitat de campanya de les diferents formacions polítiques que concorren a les eleccions.

En aquell moment, les dues entitats van considerar que reduir l’emissió d’informació relativa a cada partit a un minutatge i un ordre estricte -ara ampliada als canals gestionats per empreses privades- va en contra del deure democràtic de separar la informació de l’opinió i de la propaganda.

Els òrgans de representació dels periodistes de Catalunya i Galícia es reafirmen en aquesta posició. Els criteris amb els quals s’ha de seleccionar i transmetre la informació són els de rellevància i interès públic i no l’interès partidari. Per tant, la rellevància i la presència que hagi de tenir una proposta política en un espai informatiu d’una televisió pública ha d’estar determinada per la transcendència i rellevància pública de la proposta i no per la representació parlamentària que tingui determinada formació política. Aquests criteris són els que diferencien la informació de la propaganda.

Els col·legis professionals volen recordar, a més, que d’acord amb la Constitució Espanyola, els titulars del dret a la informació són els ciutadans i els responsables de donar satisfacció a aquest dret són els mitjans de comunicació, especialment els públics, i els periodistes.

Per tot això, les dues juntes de govern lamenten que el seu recurs no hagi estat admès pel Tribunal Constitucional per una qüestió de forma, i no renuncien a seguir buscant les vies legals possibles per desfer-se de uns blocs que entren en flagrant contradicció amb el dret a la informació dels ciutadans, recollit en l’article 20 de la Constitució.