El Consell d’Informatius de TVE ha emès un comunicat en què rebutja les acusacions efectuades per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, de parcialitat i manipulació. En el comunicat es considera inacceptable la manera com està atacant als professionals de TVE quan falten poques setmanes per a les eleccions municipals i, en algunes comunitats, autonòmiques.

Assenyala així mateix “que no tolerarà pressions polítiques que intentin condicionar el criteri periodístic” i emplaça els que tinguin alguna denúncia a formular, a utilitzar les vies que estableixen l’Estatut d’Informatius i el Consell d’Administració.

El Consell d’Informatius, l’òrgan al qual la Llei de la ràdio i la televisió de titularitat estatal delega la responsabilitat de vetllar per la independència dels professionals de la informació, vol mostrar el seu enèrgic rebuig a la campanya que el Partit Popular ha iniciat contra els professionals de TVE.

“Des d’aquest Consell rebutgem que els programes informatius de TVE siguin víctimes, com ha assenyalat la secretària general del PP de parcialitat i manipulació. Si d’alguna cosa són víctimes és de l’obsessió d’alguns representants polítics d’ocupar gran part dels seus temps d’emissió i condicionar els seus continguts, un objectiu en el qual es menyscaben seriosos drets professionals com són, entre altres, la llibertat d’informació i la llibertat de creació. (…)

Durant massa anys, els professionals de la informació de RTVE hem estat indefensos davant les pressions i les estratègies de desgast polític entre els dos grans partits que utilitzaven aquesta empresa com a arma. (…)

La Reforma integral de RTVE ha introduït importants mecanismes de control destinats a garantir la necessària independència del mitjà i desvincular-la d’una utilització partidista. Partits polítics i sindicats han proposat als membres del Consell d’Administració que participen de forma directa en la gestió de la Corporació. A més, el president de la Corporació i els membres del Consell d’Administració són elegits per una majoria qualificada del Parlament, cosa que ha obligat a un gran acord entre els dos partits majoritaris. (…)

No seria just qüestionar, i menys encara per part dels partits que han promogut aquestes normes, que la Corporació RTVE disposi de suficients instruments de control democràtics, als que qualsevol grup polític o col•lectiu social, qualsevol ciutadà o els mateixos professionals de RTVE poden demanar empara en el cas de veure vulnerat alguns dels seus drets.

Tot i això, quan s’aproximen comicis fonamentals per a la ciutadania espanyola (locals, autonòmics i generals), els serveis informatius de TVE i, en conseqüència, els professionals que treballem en aquest mitjà, tornem a ser objecte de les crítiques i acusacions de manipulació, en aquest cas per part del Partit Popular, que realitza les seves denúncies sense tenir en compte les vies internes de vigilància i control que el seu propi Grup ha convalidat a RTVE “.