El passat 23 d’abril es va celebrar el Dia Internacional del Dret d’Autoria. Amb aquest motiu la FIP demana als mitjans de comunicació que acabin amb els contractes de rapinya que prenen als periodistes una bona part dels seus ingressos i que afecten l’ús del seu treball.

“El creixent abús en contractes en els quals els propietaris dels mitjans exigeixen la propietat completa dels drets d’autor que corresponen als periodistes és una gran amenaça per a la nostra professió”, ha dit Beth Costa, secretària general de la FIP. “Els periodistes ho han d’agafar deixar, quan els ofereixen aquests contractes de saldo. Demanem posa fi a aquestes pràctiques contractuals perquè són injustes, desequilibrades i contravenen els acords generals sobre drets d’autor que existeixen en tot el món “.

Els drets d’autoria dels periodistes estan protegits per tractats internacionals com ara la Convenció de Berna i el tractat sobre el dret d’autor de l’Organització Mundial de la Propietat Intel•lectual (OMPI). En aquest sentit, els periodistes haurien de tenir drets econòmics exclusius i dret d’autorització per a l’ús dels seus propis treballs, així com a rebre una remuneració adequada, i a mantenir drets morals que permetin la seva identificació com a autors de tots els seus treballs i de la integritat de la seva obra.

“Privar als periodistes dels seus drets econòmics i morals té conseqüències significatives per als seus ingressos, però també afecta l’ètica dels mitjans quan s’atribueixen la reutilització, distribució o venda dels continguts periodístics a tercers sense cap compensació, ni respecte a la integritat del treball periodístic”, ha declarat Costa.

D’aquesta manera, la FIP s’uneix a la campanya iniciada per la Federació Europea de Periodistes contra la rapinya d’aquests contractes. La campanya pretén una major conscienciació sobre aquest tema per impulsar l’acció sindical entre els seus afiliats amb l’objectiu posat en els mitjans de comunicació que ofereixen aquests contractes d’avarícia. Es tracta de generalitzar la demanda d’una remuneració justa dels professionals de la informació i perquè els convenis col•lectius incloguin, de manera efectiva, els drets d’autor dels periodistes.

La FeSP se suma a aquesta campanya davant la creixent tendència de les empreses de mitjans a exigir als periodistes que cedeixin els seus drets d’autoria.

La situació a Espanya, segons la FeSP, és greu ja que molts mitjans imposen contractes abusius i la patronal de diaris, AEDE, intenta conculcar aquests drets dels periodistes quan pretén negar-los l’autoria dels seus treballs i apropiar-se dels drets de reproducció que per llei els pertanyen.

La FeSP recomana a tots els seus afiliats i periodistes en general que consultin al seu sindicat davant la proposta de qualsevol contracte que inclogui cessió de drets.

Visita el portal de la campanya.