I la direcció de TV3 no pot eludir responsabilitats fent caure un cap de turc

La fiscalia de l’Audiència Nacional no és qui per obrir diligències ni investigacions sobre la llibertat de creació. Aquest tribunal d’excepció, hereu immediat el 1977 del Tribunal d’Ordre Públic (TOP) creat pel franquisme, s’ha d’inhibir immediatament d’un cas com el presumpte “delicte contra la corona” del què s’acusa el programa Bestiari il·lustrat per un capítol en què es disparava fictíciament contra caricatures del Rei, un col·laborador del diari El Mundo i l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet.

La denuncia feta pel col·lectiu d’extrema dreta Manos Limpias no pot ser excusa perquè es coaccioni companys que al llarg de desenes de capítols han enriquit el panorama cultural de l’audiència del Canal 33. No entrarem en l’oportunitat del guió de l’últim programa emès, acabat fa mesos. Però hi ha organismes professionals suficients, interns i externs, per fer-ne la crítica, sense que s’hagi de dirimir a través del Codi Penal. I l’oportunitat de l’emissió no és responsabilitat de la directora, a qui s’ha fet dimitir, sinó de superiors seus a qui pel que es veu la direcció no li ha reclamat comptes.

L’Audiència ja ha demanat un informe als Mossos d’Esquadra i la Fiscalia una còpia del programa a la direcció de TV3, que ha suspès l’emissió de nous capítols almenys fins l’any que ve.

La Secció sindical de l’SPC a TV3 exigeix que l’Audiència Nacional s’abstingui en aquest cas, recomana a la direcció de la CCMA que no col·labori en la investigació i demana que es continuïn emetent els nous capítols del programa amb la direcció que es cregui convenient.

I reclama un cop més al portaveu del Govern, Francesc Homs, que no s’erigeixi com a direcció de facto de TV3, i abandoni la concepció instrumental i patrimonial dels mitjans públics de la Generalitat, que no són del govern sinó de tota la societat catalana.

Sant Joan Despí, 17 d’octubre de 2012