Seria una involució democràtica i una censura prèvia que prohibeix la Constitució
La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) expressa la seva sorpresa i preocupació per unes declaracions del director general de la Policia, Ignacio Cosidó, segons les quals el Govern central estudiarà una modificació de la Llei sobre Protecció de la Seguretat Ciutadana per impedir ” la captació, reproducció o tractament d’imatges, àudios o dades de membres de les Forces de Seguretat en l’exercici de les seves funcions quan puguin posar en perill la seva vida o en risc l’operació que estan desenvolupant”. Si es compleix aquest anunci, serà un dels atacs més greus comesos en democràcia contra el dret constitucional de la ciutadania a rebre informació veraç i plural i al dret dels periodistes a accedir-hi per difondre-la.
A l’espera de veure de quina manera concreta el Govern central aquest anunci, si és que arriba a fer-ho, cal recordar que la legislació vigent ja estableix les corresponents sancions per aquells que atempten contra l’honor o la imatge de qualsevol agent. Anar més enllà d’aquesta protecció -per exemple, per evitar que els mitjans difonguin imatges dels abusos comesos per alguns policies en les manifestacions, com les que s’han vist en les últimes setmanes- suposaria implantar la censura prèvia, la qual cosa està expressament prohibida per la Constitució.
Davant les afirmacions de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que cal “trobar l’equilibri entre l’absolut respecte al dret de manifestació i les garanties que es mereix la integritat de qui exerceix les seves tasques públiques”, la FeSP recorda que aquest equilibri ja està regulat en la nostra Constitució, en la qual s’indica amb tota claredat que l’exercici dels drets a la informació i la llibertat d’expressió “no pot restringir-se mitjançant cap tipus de censura prèvia” i que “només es pot acordar el segrest de publicacions, gravacions i altres mitjans d’informació en virtut de resolució judicial”.
La Junta Executiva Federal de la FeSP considera aquest anunci de Cosidó com un pas més en l’increment de les dificultats que el Ministeri de l’interior està posant als càmeres i fotògrafs per fer la seva feina en les manifestacions, mitjançant l’actuació d’alguns agents, ja sigui no permetent acostar-se al lloc on es produeix la notícia, retenint-los i fins i tot colpejant-los tot i anar identificats. La simple insinuació que l’Executiu pot dur a terme aquesta reforma legal desqualifica a qui l’ha realitzat perquè es tracta d’un retrocés en la nostra democràcia que no es pot acceptar.
Els professionals de la informació han donat mostres de respecte al treball dels policies, els rostres són ocultats en els mitjans quan es considera que la seva difusió els pot posar en perill o posar en risc una operació policial. Si hi ha periodistes o mitjans que no respecten aquestes i altres normes, els jutges i tribunals intervenen i dicten les sentències que corresponguin, sense necessitat de modificar la llei per limitar un dret democràtic en el sentit que ha anunciat el director general de la Policia.