Diversos mitjans de comunicació –una quinzena fins al moment– han impulsat una campanya per defensar la llibertat d’expressió en l’àmbit periodístic. Els promotors d’aquesta iniciativa denuncien haver patit situacions de repressió cap a la seva tasca informativa. En el manifest que han fet públic afirmen que «les mesures repressives persegueixen eliminar qualsevol indici de protesta social reprimint tota forma d’organització autònoma, popular i autènticament crítica amb el sistema. No són una mera expressió de la política ultraconservadora del Partit Popular, sinó que també serien fàcilment reproduïdes pel PSOE o per qualsevol altre partit que tingui com a objectiu la preservació de l’ordre social actual.»

Entre els mitjans que hi donen suport hi ha L’Espinetaambcaragolins, La Directa, XarxaPenedès, o Kaos en la Red. En el manifest es diu que «alguns mitjans de comunicació i les persones que hi participem també ens trobem al punt de mira d’aquesta persecució. Casos com els dels periodistes Jaime Alekos, Alicia Armesto, Raul Capin, Adolfo Lujan, Pitu, Iraitz Salegi, Boro –a judici per exercir la tasca informativa– o l’atac dels Mossos a la redacció de la Directa, per citar alguns exemples, són una mostra de la brutal insistència amb què el sistema intenta silenciar –i, d’aquesta manera, invisibilitzar– les protestes i les lluites dels moviments socials, fent cas omís a la llibertat d’expressió recollida a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans». Els impulsors de la campanya fan «una crida als diferents mitjans de comunicació i als moviments socials a treballar conjuntament contra la repressió i a mobilitzar-se contra aquestes legislacions d’excepció».

La nova Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana (LPSC) –més coneguda com a Llei Mordassa– entrarà en vigor el pròxim 1 de juliol després de ser aprovada en solitari pel PP en el seu tràmit parlamentari. Però a aquesta cal afegir també la reforma del Codi Penal, la nova Llei de propietat intel·lectual (LPI), el pacte antigihadista, La llei d’enjudiciament criminal i altres reformes legislatives que accentuen el procés de reculada en drets i llibertats civils entre les quals hi ha les d’expressió i d’informació. A aquestes iniciatives de factura totalment espanyola, cal incloure-hi una nova amenaça contra aquestes mateixes llibertats, com és el Tractat de Lliure Comerç (TTIP en les seves sigles en anglès) entre els Estats Units i la Unió Europea. El Parlament Europeu ha de votar la setmana vinent el seu vistiplau a la proposta, fet que si es produeix, suposarà una baula més en aquest procés d’involució democràtica.