El Partit Popular ha introduït una esmena en el projecte de reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal, en la qual s’estableix que en detenir a una persona s’han d’adoptar “les mesures necessàries” per assegurar que es respecten els seus drets constitucionals a l’honor, la imatge i intimitat personal tant en aquest moment com en els trasllats posteriors.

L’única formació que a la Comissió de Justícia del Congrés ha donat suport a l’esmena ha estat CiU. Els altres partits l’han criticat i rebutjat, perquè consideren que el PP la planteja per evitar que la ciutadania pugui veure imatges com la de Rodrigo Rato en el moment en què era detingut i introduït en un cotxe policial, el passat 16 d’abril. A més, la legislació actual ja preveu que les detencions es duran a terme de la manera «que menys perjudiqui al detingut», per la qual cosa l’esmena és innecessària.

Rebuig de la FeSP a la proposta
La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) expressa el seu rebuig a aquesta proposta, perquè limitarà tant la feina dels fotògrafs i periodistes en aquests casos com el dret de la ciutadania a rebre informació veraç sobre fets d’interès general. La FeSP defensa el dret a l’honor i la intimitat de les persones, però quan aquest topa amb el dret a la informació, ha de prevaldre aquest últim, tal com ha indicat el Tribunal Constitucional en nombroses ocasions, sempre que es tracti de fets que siguin d’interès general. També s’han manifestat en contra l’Associació de la Premsa de Madrid (APM), UGT, Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió (ANIGP-TV), Associació de Comunicadors i Informadors Jurídics i altres col·lectius.

El secretari general de la FeSP, Agustín Yanel, també ha criticat aquesta proposta. En un article publicat en el digital castillalamancha.es afirma que, si aquesta reforma legal estigués ja en vigor, la ciutadania no hauria pogut veure «Rodrigo Estona en el moment en què era detingut, el passat 16 d’abril, per presumpte frau, alçament de béns i blanqueig de capitals», malgrat ser un fet d’interès general.

«No cal donar-li més voltes: aquesta esmena, cas que finalment arribi a ser aprovada per les Corts en la nova Llei d’Enjudiciament Criminal», escriu Yanel, «no protegirà més els drets dels detinguts, que ja estan protegits, sinó que, en la pràctica, serà una manera de furtar a la ciutadania informació d’interès». Després d’assenyalar que aquesta esmena ha estat rebutjada per la FeSP i altres organitzacions professionals i sindicals, Agustín Yanel afegeix: «També haurien de rebutjar-la les diverses associacions i col·lectius ciutadans, perquè amb aquesta mesura es limita un dret constitucional que és seu, el dret a la informació, a més de perjudicar els periodistes i fotògrafs en la seva feina».

Aquesta proposta del PP –que haurà de ser debatuda en el Ple del Congrés i després en el Senat– se suma a altres mesures que s’han aprovat en la legislatura actual perjudicials per al dret a la informació i la comunicació. La més protestada ha estat la nova Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, que imposa elevades multes per manifestar-se davant determinats edificis públics sense haver-ho comunicat abans o prohibeix difondre imatges de policies quan intervenen en protestes públiques encara que estiguin actuant contra drets ciutadans o abusant de les seves competències.