Signo aquest text en nom d’una trentena de persones que s’han organitzat per presentar una denúncia d’estafa contra l’empresa i escola de fotoperiodisme Reporter Academy i l’associació sense ànim de lucre Kevlar Fotoperiodistes, a les quals van abonar quantitats variades per a preinscripcions de cursos programats amb un any d’antelació i que mai es van realitzar, tant a Bòsnia com al Sàhara.

Malgrat la suspensió dels cursos aquesta trentena de persones (és molt possible que la xifra sigui superior), la majoria joves estudiants, mai van rebre el retorn dels diners avançats. Aquesta empresa o escola s’ha apropiat indegudament de més de 18.000 € de 30 alumnes de diversos cursos de Fotoperiodisme o Fotografia Pràctica, programats al Sàhara Occidental i a Bòsnia. El responsable d’aquesta estafa és Albert Cusidó Garriga, director de Reporter Academy, amb domicili a Sabadell.

A l’estiu de 2012 alguns alumnes van fer ingressos de preinscripció per habilitar bitllets d’avió i viatjar al Sàhara Occidental, amb l’aerolínia Air Algerie, amb la intenció de fer un curs de fotoperiodisme a Tinduf. En produir-se el conflicte al Mali, des de Reporter Academy es va informar que el viatge, que estava previst per a febrer del 2013, s’anul·lava davant la possibilitat que grups gihadistes haguessin creuat el Sahel cap als campaments a Tinduf. Fins aquí, tot semblava comprensible. Abans que comencés el conflicte del Mali, la majoria dels participants va fer un segon pagament a Albert Cusidó per completar el preu del viatge. Fins i tot Cusidó va recopilar passaports d’alumnes per al tràmit de visats. Dues de les alumnes inscrites encara no han recuperat el seu passaport a dia d’avui, malgrat nombrosos requeriments, i tenen presentada denúncia policial per aquest fet.

Malgrat que s’havia cancel·lat el curs al febrer de 2013, Albert Cusidó va indicar als alumnes que es quedava els diners perquè el curs es faria per la Setmana Santa de 2013, dos mesos després. No obstant això, va donar opció de retornar els diners. Les persones que van triar la devolució van tenir força problemes amb Albert Cusidó per recuperar-ho. Alguns van aconseguir recuperar-ne una part després de telefonar diverses vegades i enviar molts correus electrònics (cal tenir en compte que per aquesta època Reporter Academy seguia oferint altres cursos als Balcans i no li interessava el soroll que podia provocar el tema de no haver abonat les devolucions), però és conegut, almenys, el cas d’una persona que es va apuntar al curs del Sàhara a través de l’Associació de la Premsa de Madrid i no va aconseguir que li retornessin el que havia pagat fins que no van actuar els advocats de l’Associació.

Des de Setmana Santa de 2013 fins a abril de 2014, Albert Cusidó va ajornar diverses vegades el curs fins que definitivament el va suspendre i es va comprometre a fer les devolucions en 25 dies, segons la normativa interna de la seva empresa. Ningú ha rebut cap devolució i Albert Cusidó va deixar de contestar els correus, va donar de baixa el telèfon fix i no va respondre en l’únic mòbil de contacte de què es disposava. Durant els mesos de setembre a desembre de 2014, Cusidó no va respondre cap e-mail que tingués relació amb les devolucions del Sàhara, però la pàgina web de Reporter Academy va seguir en funcionament amb un calendari de cursos programats per a desembre de 2014 i Setmana Santa de 2015 als Balcans.

Paral·lelament, al setembre de 2014, sota el nom de Escola de Fotoperiodisme a Ravno (Bòsnia Hercegovina), i sota el paraigua de Reporter Academy, segons s’indicava en el fulletó editat, va organitzar la promoció d’un curs pràctic de fotografia als Balcans per a personal docent de centres d’ensenyament de Catalunya, amb opcions d’inscripció per a Setmana Santa de 2015 i estiu de 2015. Va utilitzar un altre compte de correu i va signar la seva proposta com a Jordi Matarín, no com Albert Cusidó. Aquest nom de Jordi Matarín s’assembla sospitosament al de l’exdirector de fotografia Jordi Marti, si bé els receptors d’aquesta promoció, deslligada ja del món del periodisme pel perfil de destinataris als quals es dirigia, desconeixien la història anterior de Reporter Academy.

A més, per als cursos que va promocionar en el seu web per al desembre de 2014 i Setmana Santa de 2015 als Balcans, es va dirigir als alumnes que s’havien apuntat indicant-los que en fessin difusió, ja que afirmava disposar de subvencions de la Unió Europea i els va indicar que seria una llàstima perdre-les, animant-los a buscar nous alumnes per als cursos. Per molts esforços que es van fer anteriorment a les xarxes socials per denunciar els fets públicament abans de setembre de 2014, algunes persones van pagar preinscripcions per assistir als cursos de desembre de 2014 i Setmana Santa de 2015 als Balcans que òbviament mai es van realitzar. Dues alumnes es van assabentar que el curs de desembre no s’anava a fer a la seva arribada a Barcelona procenents de Londres poques hores abans.

Queda demostrat que Albert Cusidó va actuar deliberadament amb intenció i malícia, orquestrant una estratègia de frau, per cobrar preinscripcions, o dilatar devolucions d’imports ja cobrats, argumentant que es realitzarien cursos anteriorment cancel·lats, sense tenir la més mínima intenció de realitzar els cursos. Després de rebre pressions per part d’alguns dels afectats via correu electrònic, es va aconseguir que tanqués la pàgina web i la pàgina de Facebook de Reporter Academy a finals de gener de 2015. Però diverses persones ja havien pagat les preinscripcions per al viatge de Setmana Santa de 2015, la promoció de la qual la va fer amb un nom fals.

Tots aquests afectats s’han organitzat per recopilar informació i presentar una demanda conjunta per estafa. Evidentment, poden quedar altres persones que hagin estat estafades i no hagin descobert en xarxes socials que hi ha un grup d’afectats organitzats conjuntament per reclamar els pagaments pendents i denunciar les activitats fraudulentes d’Albert Cusidó com a director de Reporter Academy, que fins i tot es va inventar una relació amb la Universitat Autònoma de Barcelona mai reconeguda per aquest organisme. També es van detectar irregularitats en els viatges realitzats, ja que indicava que disposava d’assegurances que cobrien les activitats però és sabut que davant d’algun robatori de material fotogràfic a algun alumne en un dels cursos realitzats a Bòsnia, i a pesar que va afirmar que la pòlissa cobria l’incident, aquest alumne mai va ser rescabalat. Molt probablement és fals que disposés d’assegurances en els viatges, encara que així ho afirmava en els seus correus i promocions.

Els viatges als Balcans es feien en furgonetes llogades des de Barcelona fins a Bòsnia. Totes les furgonetes del 2014 es van llogar a una empresa que col·labora amb la Universitat Autònoma de Barcelona i suposadament a través d’ella. A aquesta empresa li deu els lloguers de tots els viatges més les despeses del viatge que la companyia assumia i després es facturaven. Albert Cusidó té un altre deute de 18.000 euros amb aquesta societat.

L’11 de febrer de 2015, Albert Cusidó Garriga va escriure un e-mail de disculpa a un dels portaveus dels afectats, admetent tota la culpabilitat. Deia que pagaria a tots i cadascun dels afectats a través del seu advocat, donant-se un termini fins a l’1 de maig de 2015, però es va comprometre personalment a afrontar en un termini de dues setmanes alguna devolució. Davant aquest canvi de rumb, se li va demanar que passés el contacte del seu advocat per concretar un pla de pagaments, o bé ho indiqués ell. Solament es té constància d’una devolució per import de 500 €. A mitjan maig es va tornar a comprometre a solucionar el problema en dues setmanes. Tots els terminis que ell mateix s’ha imposat han estat incomplerts.

Es va contactar amb l’Oficina del Consumidor (OMIC) de Sabadell, que es va oferir com a mediador. L’OMIC va enviar a Albert Cusidó una carta certificada el justificant de recepció de la qual va ser signat pel mateix implicat o un familiar proper. L’OMIC va admetre que hi havia indicis de delicte per «apropiació Indeguda». La mateixa oficina del consumidor de Sabadell va animar al grup d’afectats a portar el cas directament a la fiscalia perquè aquesta actués d’ofici. La fiscalia, amb data 17 de març de 2015, va comunicar que calia presentar denúncia formal a la comissaria de Mossos d’Esquadra per tramitar un expedient conjunt de tots els afectats.

Des del 14 d’abril fins al 27 de maig, 11 persones afectades per l’estafa han presentat una denúncia conjunta contra Albert Cusidó a les comissaries de Mossos d’Esquadra de Sabadell, de Gràcia i de Plaça Espanya a Barcelona, i comissaries de la Policia Nacional a Ponferrada (León), Coslada (Madrid) i Saragossa. Durant els mesos de juliol de 2013 i 2014, jo mateix, Gervasio Sánchez, vaig realitzar dos tallers a Srebrenica amb Reporter Academy entre els dies 9 i 11 de juliol de tots dos anys, dates commemoratives de la matança produïda en aquest enclavament fa 20 anys i coincidint amb un funeral massiu que se celebra cada any. Els honoraris pactats en 2013 vaig trigar diversos mesos a cobrar-los i mai se’m va abonar ni les despeses de viatge ni els honoraris del taller de 2014. A la fi d’agost de 2014 vaig rebre el primer missatge a través de Facebook d’una alumna que s’hi havia preinscrit en un curs que s’havia de fer en aquestes dates i que va acabar suspenent-se. Per descomptat, mai va rebre la devolució ni una explicació coherent sobre el que havia passat.

En els mesos següents fins avui mateix he estat en permanent contacte amb els afectats i he enviat diversos missatges a Albert Cusidó insistint-li en la gravetat de la situació i en la necessitat de buscar una solució que evités les denúncies. Els afectats han tingut una paciència infinita en un intent d’evitar la judicialització del cas, però les contínues mentides d’Albert Cusidó ho han impedit. És increïble que aquest personatge, que només pot ser descrit com un autèntic estafador, s’hagi aprofitat de la bona voluntat d’alumnes, en la seva majoria, molt joves, i hagi utilitzat un lloc simbòlic com Srebrenica per ordir un negoci personal. En el meu cas recuperar el que em deu és el que menys em preocupa. Mai acceptaria rebre un sol euro abans que no hagués retornat tot el que ha estafat als nois i noies.

Personalment, em sento culpable perquè estic segur que alguns alumnes s’han fiat d’aquesta empresa en veure el meu nom entre les persones que han participat en els seus tallers encara que evidentment mai hagués mantingut cap relació amb un estafador si hagués conegut la més mínima informació sobre un cas clar d’estafa. Tant de bo algun dia un jutjat obligui a Albert Cusidó a retornar tots els diners estafats i a donar explicacions d’un comportament tan abjecte. Us prego que doneu a conèixer aquest text per evitar que es tornin a produir situacions tan nocives com la provocada per Albert Cusidó i Reporter Academy. Moltes gràcies per la vostra atenció.