L’SPC, altaveu de les denúncies i les reivindicacions de les dones del sector de la informació i la comunicació, reclama mesures efectives contra l’assetjament a les xarxes

De nou el 8-M cal palesar les desigualtats laborals, violències i discriminacions que pateixen les dones al sector del periodisme i la comunicació. I també reivindiquem els drets laborals de les professionals de la comunicació pe acabar amb els greuges que pateixen, tant perquè és de justícia i una qüestió de drets humans, com perquè la igualtat d’oportunitats i l’eradicació de la violència masclista al sector és indispensable per garantir el dret a la informació de la ciutadania.

Per això, des del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) donem suport a les reclamacions i a les accions convocades pel col·lectiu de Comunicadores Feministes. Ens trobem el Dia Internacional de les Dones d’enguany en circumstàncies de gran tensió: amb el conflicte existent a Betevé, on està en joc no només el lloc de treball de moltes persones sinó el paper dels mitjans públics en la societat i el seu finançament. Els treballadors i les treballadores de la televisió pública de Barcelona, que tenen el suport d’entitats veïnals i culturals de la ciutat, convoquen noves jornades de vaga contra l’acomiadament de 21 persones i el tancament de diversos programes culturals i de proximitat. En el marc de les accions per incrementar la igualtat a l’emissora, la comissió d’igualtat, impulsada pel consell professional i el comitè empresa, ha elaborat i aprovat el Pla d’Igualtat i s’ha fet formació obligada per a tothom en un curs de Barcelona Activa sobre aquestes qüestions.

Denunciem la violència persistent

Un any més denunciem les violències i el ciberassetjament que pateixen les dones periodistes i comunicadores. Al Fòrum de Periodistes Esportivesprojecte que hem desenvolupat amb suport de l’ICD i del qual acabem de presentar les conclusions– hem escoltat de prop les periodistes esportives, que ens han explicat les seves experiències de discriminació –a vegades en els seus propis mitjans– i els atacs, amenaces i insults que pateixen, especialment a través de les xarxes. No són, potser, gaire diferents de les que es donen també en els altres àmbits del periodisme però s’hi donen de manera més aguditzada perquè treballen en un espai tradicionalment associat als homes, i a més, a un tipus específic de masculinitat.

També hem constatat –amb tota la casuística de violències, diferències de gènere que es donen en el món del futbol masculí– que el sistema socioeconòmic reprodueix i assenta les desigualtats de gènere: quan es mouen diners, i la feina es paga bé i es valora, són en major part els homes qui se’n beneficien, mentre que quan una professió es feminitza, perd ‘caché’ i privilegis.

Plans d’Igualtat

La llei que obliga totes les empreses de més de 50 persones treballadores a tenir Pla d’Igualtat entra en vigor ja aquest mes. Des de l’SPC hem fet una revisió de la situació en què es troba el sector pel que fa a la implantació dels plans d’igualtat als mitjans. Hem constatat que en moltes empreses els estan fent a última hora i sovint sense la participació activa dels comitès d’empresa, obligada per llei. En els pocs casos en què ja hi ha un pla, la seva implantació està resultant lenta i no sembla ser mai una prioritat per part de les empreses, tret d’algun gran mitjà. No hi ha seguiment, no hi ha calendarització de les accions i, per tant, no es desenvolupen. Des del sindicat vetllarem per fer valdre aquesta eina a les empreses, així com els demanarem compromís , i també als comitès d’empresa, per a la seva implementació real.

Tenim l’assignatura pendent de promoure que més dones participem als comitès d’empresa i a l’acció sindical, però no només als mitjans. Perquè el col·lectiu de periodistes a la peça és el més precaritzat de la professió per la manca de regulació malgrat les propostes i la lluita que en aquest àmbit porta el sindicat des dels seus inicis. I dins d’aquest col·lectiu, les treballadores autònomes o freelances, solen ser les més perjudicades per la precarització del sector i pels abusos. Tot i que darrerament hi ha hagut avenços, les dificultats per a la conciliació de la vida laboral i familiar han agreujat la situació de les dones periodistes.

Les demandes per a les dones ho són per a tot el sector

La lluita principal de tot aquest any en acció sindical ha estat mantenir unes condicions laborals dignes per a tothom. En els convenis hem treballat sobre la conciliació laboral com un element global; i és que homes i dones es beneficien d’unes demandes que havien estat tradicionalment de les dones, però que per fi s’ha vist que afecten tothom. És un exemple entre molts, de com les lluites del moviment feminista i de les dones en els llocs de treball s’han de traduir en demandes globals laborals. Seguirem treballant perquè tothom al sector, dones i homes, consideri la igualtat i el no sexisme com un element imprescindible, i que implica tothom.

8-M, a les 14.00 hores: Concentració a la plaça Universitat

Aquest 8 de març donem suport a les reivindicacions i les mobilitzacions que duran a terme el col·lectiu de Comunicadores Feministes. Convidem la professió a assistir la concentració que organitzen a les 14.00 hores a plaça Universitat, així com a seguir la campanya que faran a través de les seves xarxes.

També convidem a participar en la manifestació unitària organitzada per l’Assemblea 8M, a les 18.00 hores, amb el lema “Contra les precarietats, les fronteres i les violències. Les feministes som aquí” i arrencarà també a la plaça Universitat de Barcelona i recorrerà la Gran Via fins a la plaça de Tetuan, per on baixarà fins a acabar a l’Arc de Triomf on es llegirà el manifest.

Aquest 8-M hi ha una convocatòria de vaga general de 24 hores per a tot Catalunya, feta pel sindicat CGT. Les dones periodistes que s’hi vulguin sumar –així com tothom que ho faci– tenen cobertura legal per fer-la. Poden acudir al sindicat per informar-se de tots els drets que legalment els pertoquen per secundar-la sense problemes de cap mena.

Finalment, no podem deixar de referir-nos al conflicte bèl·lic que es viu a Ucraïna arran de la invasió militar de Rússia. Rebutgem de ple aquest atac i reclamem una solució política a una guerra que castiga dramàticament la ciutadania ucraïnesa. Exigim protecció per a la població, i especialment que es tingui en compte les dones i infants que solen ser la població més vulnerable a la violència extrema. Donem suport a la tasca i als posicionaments de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) i Federació Europea de Periodistes (FEP) reclamant la retirada de les tropes russes i els mecanismes que ha activat per ajudar els companys i les companyes que treballen cobrint aquesta guerra. Exigim protecció per als i les periodistes corresponsals al territori i per als i les professionals ucraïnesos/es, i denunciem la precarietat amb la qual viatgen moltes professionals freelances.

Amb discriminacions laborals a les dones periodistes i sense una visió de gènere en la informació no pot haver-hi bon #periodigne