L’1 i el 3 de maig d’aquest any són especials per a la professió periodística i els treballadors de la comunicació. Si des de sempre les seves condicions laborals han anat lligades a les professionals, de manera que quan s’ha de lluitar per unes cal fer-ho igualment per les altres, enguany cal destacar les dues fites assolides pels informadors després d’anys de lluita pels seus drets.

D’una banda, és pendent de discussió al Congrés dels Diputats el projecte d’Estatut del Periodista Professional, presentat per Esquerra Verda (IU-ICV), que trasllada la proposta del FOP (la plataforma unitària de sindicats generalistes i professionals i de col.legis de periodistes) de regular per llei aquells drets. Una regulació necessària davant els interessos econòmics que consideren que la informació és una mercaderia i que es neguen a garantir per llei els comitès de redacció o la creació d’un Consell de la Informació que vigili el compliment del codi deontològic de la professió, per garantir així el dret constitucional de la ciutadania a la informació, que és un pilar bàsic d’una opinió pública ben formada i en suma d’una societat democràtica. I una llei que ha de ser completada amb una reglamentació mínima de les condicions laborals dels periodistes, especialment dels que treballen a la peça, que constitueixen una gran part de la professió.

D’altra banda, i després d’un combat d’anys, aquest ha de ser l’any de la reforma democràtica de les lleis que regeixen els mitjans públics de comunicació, a Espanya i a Catalunya, començant per RTVE, EFE i la CCRTV. Una reforma adreçada, com l’anterior, a garantir el dret a una informació veraç, rigorosa i plural, i en aquest cas destinada a independitzar-la del control polític dels governs de torn, de forma que com a mitjans públics de veritat estiguin al servei de la societat i garanteixin des del sector públic la transmissió de principis i valors que no asseguren els mitjans privats, preocupats només per l’audiència.

Per això, en aquest Primer de Maig i en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, ens solidaritzem amb les reivindicacions de tots els treballadors, i reclamem alhora la necessitat d’estabilitat laboral i professional dels informadors per a poder garantir una informació lliure, no mediatitzada pels interessos econòmics i polítics, que és un dret fonamental contemplat a la Constitució.

Barcelona, 1-3 de maig de 2005