L’eradicació de la precarietat laboral a les empreses de comunicació i la defensa de la llibertat d’informar per als periodistes i del dret a la informació per a la ciutadania són batalles que el Sindicat de Periodistes de Catalunya sempre ha considerat conjuntes. Per aquesta raó hem vingut relacionant la diada de l’1 de maig, dedicada a la lluita dels treballadors, i la que el 3 de maig commemora la llibertat de premsa.

Un cas paradigmàtic és la resposta de la plantilla d’RTVE, i especialment a Catalunya, on es vol fer desaparèixer Ràdio 4 i reduir al mínim la programació en català a TVE-Sant Cugat, al pla economicista i centralista del Govern central i de la SEPI, plantejat abans que el parlament espanyol aprovi el model de servei públic de radiotelevisió estatal que cal. Aquí estan en joc no només milers de llocs de treball, molt més barats que els sous dels directius i que el que es paga a les productores privades, sinó sobretot el servei públic de radiotelevisió, que pot garantir el pluralisme informatiu i els continguts de qualitat que les cadenes privades no asseguren. El mateix es pot dir en la resta d’àmbits del sector, perquè sense unes condicions laborals dignes per als professionals, no es pot defensar la independència informativa.

Aquestes reivindicacions podrien tenir solució legal si s’aproven els dos projectes que també són en tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats: l’Estatut del periodista professional (EPP) i la Llei de Drets Laborals dels Periodistes, que complementa la primera. La seva aprovació ha de significar que els informadors gaudeixin de les condicions laborals i professionals necessàries per poder complir la seva feina, que és garantir a la ciutadania  el seu dret constitucional a una informació plural, contrastada i de qualitat.

Per això l’SPC demana als treballadors de la informació que participinr en les manifestacions que s’han convocat arreu de Catalunya per commemorar l’1 de maig, i convida a fer el mateix amb aquells actes que s’han organitzat amb motiu del 3 de maig. Les dues diades formen part de la mateixa lluita: pels drets laborals i professionals dels informadors i pel dret a la informació de la ciutadania.

30 d’abril de 2006