L’SPC denuncia un mal exemple d’informació sobre violències masclistes

Des del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) lamentem el tractament que estan fent alguns mitjans de comunicació sobre l’agressió sexual que presumptament va efectuar el futbolista Dani Alves a una noia a la discoteca Sutton de Barcelona el desembre passat.

En els darrers dies, han aparegut vídeos i imatges sobre el que va succeir aquella nit a la discoteca. Fins ara, s’havia preservat l’anonimat de la identitat de la víctima que ha quedat al descobert. Més enllà d’això, s’ha posat en dubte la seva versió. Si bé és cert, que la legislació contempla el dret de la presumpció d’innocència, també contempla el de la protecció de la víctima, cosa que no s’ha respectat. En aquest cas, estem en total desacord que s’hagi posat en dubte a la víctima i, que a més, s’hagin difós aquestes imatges on se la pot reconèixer i, per tant, no es preservi el seu anonimat.

Les imatges com les que hem vist aquests dies en els mitjans de comunicació no aporten informativament res essencial al relat dels fets i, en canvi, contribueixen a vulnerar el dret de la intimitat de la víctima. A més, la revictimitzen, ja que ha de veure constantment la violència que va patir aquell dia alhora que es posa en dubte la seva credibilitat.

Per tant, l’SPC rebutgem la publicació d’aquestes imatges que no ofereixen cap valor informatiu al mateix temps que danyen la imatge de la víctima. Finalment, fem també una crida als mitjans de comunicació a observar amb més cura les disposicions deontològiques de la professió que tant sovint diuen defensar com sovint vulneren constantment.