La FeSP considera desproporcionada la condemna al director i al cap d’informatius de la SER per publicar un “fet noticiable” a la web de l’emissora.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) lamenta profundament la decisió del Jutjat del penal número 16 de Madrid que condemna al director de la Cadena SER, Daniel Anido, i al director d’informatius, Rodolfo Irago, a un any i nou mesos de presó per un delicte de “revelació de secrets” en el qual haurien incorregut al publicar a la pàgina d’Internet de l’emissora una llista d’afiliacions irregulars al PP de Madrid.

A més, han estat sentenciats a la “inhabilitació especial per a la direcció de mitjans de comunicació i l’exercici de l’activitat de periodistes” i a “inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu” durant el temps que duri la pena privativa de llibertat imposada.

La FeSP només pot que acatar la sentència però considera que es desproporcionada respecte la falta considerada. La Federació de Sindicats de Periodistes expressa la seva preocupació per una decisió que pot posar en greu risc el dret a la informació, així com pel criteri aplicat sobre la publicació de notícies en els mitjans de comunicació a la Xarxa, que amenaça el seu dret a informar.

La condemna no posa en dubte que el fet que va relatar l’emissora sigui “noticiable”, ni tampoc qüestiona la veracitat de la informació ni la diligència en el seu tractament, sinó el fet que la documentació –inclosa una llista d’afiliats– va ser penjada a la web de la cadena SER.

El magistrat entén que “la protecció constitucional al dret a la informació es refereix als mitjans de comunicació social (televisió, ràdio o premsa escrita), però que Internet no és un mitjà de comunicació social en sentit estricte, sinó universal”.

Una interpretació que, segons la FeSP, anul·laria la vigència en aquests mitjans de l’article 20 de la Constitució Espanyola.

Expressem la nostra solidaritat amb els periodistes afectats i manifestem la nostra confiança que les instàncies superiors, davant les quals s’ha recorregut la sentència, revisin amb millor criteri el cas.

Junta Executiva Federal de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)