D’aquests assassinats, 30 van succeir en un mateix dia al sud de Filipines a la massacre més gran d’informadors en una única jornada. La major part de les morts s’ha produït a Àsia (44), Àfrica (12), Europa (7), Magrib i l’Orient Pròxim (7) i Amèrica (6).

Segons Reporters sense Fronteres, també s’ha incrementat el número de periodistes agredits o amenaçats, amb un augment del 56% (1.456 davant 929) i el mateix ha succeït amb els mitjans de comunicació censurats, amb un 61% més. Els informadors segrestats ha passat de 29 l’any 2008 a 33 aquest any. Amb aquestes xifres, RSF conclou que “les guerres i les eleccions controvertides són els principals perills per als reporters”.

La llibertat d’informació a Internet tampoc dóna bons resultats, Reporters sense Fronteres ha comptabilitzat un 155% més de bloggers i ‘ciberdisidents’ detinguts (151), un 35% més de bloggers agredits (61) i un 62% més de països afectats per la censura a la Xarxa (60). Actualment, 167 periodistes estan empresonats al món, una xifra que no es coneixia des del 1990. Cuba té 25 periodistes empresonats i, juntament amb la Xina, Sri Lanka o Iran, es converteix en un dels governs que condemnen als reporters a penes tant dures com als responsables de crims de sang o terrorisme.

Per a RSF, 2009 està marcat per dos esdeveniments que qualifica de “dramàtics”: La matança més gran de periodistes en una única jornada i una onada sinse precedents de detencions i condemnes de periodistes i bloggers a Iran després de la reelecció del president Mahmud Ahmadineyad. 30 reporters van se assassinats al sud de Filipines per la milícia privada d’un governador de l’illa de Mindanao quan cobrien l’intent d’un opositor d’inscriure’s com a candidat a les eleccions regionals de 2010.

“Cada vegada és més perillós cobrir un conflicte ja que els periodistes es converteixen en objectius i corren el perill de ser assassinats o segrestats. Però també és perillós fer aquesta feina en període electoral, quan el resultat pot ser la presó o l’hospital”.

Amb excepció del documentalista franco-espanyol Christian Poveda, assassinat a El Salvador, la quasi totalitat dels periodistes morts aquest anys són locals. Per a Fran Lois Julliard, secretari general de RSF, aquests professionals locals són “menys coneguts que els grans reporters per a l’opinió pública internacional, per això cada any paguen un preu més gran per garantir el nostre dret a estar informats dels conflictes, la corrupció o la destrucció del medi ambient”.