El cas de Luís Santiago és conegut en el petit món de la professió periodística de Màlaga, però no a la resta de la professió. Aquest periodista que ara treballa a La Opinión de Màlaga duu prop de mig any amb part del seu sou embargat per al pagament d’una sentència per uns articles publicats ara fa deu anys.

El cas es remunta a la seva etapa com redactor del desaparegut Diario 16 Màlaga, el director del qual era el periodista Juan de Déu Mellado, on va signar diverses informacions sobre el cas Casino de Marbella. L’empresa editora ha desaparegut i els seus directors i caps directes han eludit tota culpabilitat i ara Luís Santiago ha de plantar cara a una sanció de 168.000 euros que ha de pagar durant 47 anys a raó de 300 euros mensuals.

Segons publica la revista El Observador, «a part dels màxims caps a Madrid, el director de Diari 16 Màlaga era el periodista Juan de Déu Mellado, que es va lliurar de tot adduint el legalisme de ser director sí, però adjunt, per la qual cosa a l’hora de la veritat no tenia cap responsabilitat».

Aquesta publicació explica que tampoc va haver-hi forma que assumís la seva responsabilitat Publicaciones y Prensa de Málaga SA, l’empresa editora, inventada per compartir l’accionariat amb Diario 16 Madrid, i perquè la capçalera Diario 16 Màlaga semblés una empresa malaguenya enfront de la forana.

Finalment, El Observador informa que «aquesta societat la va encapçalar qui va ser president de la Cambra de Comerç de Màlaga, Antonio Martín Criado, acompanyat d’altres coneguts empresaris de la ciutat. La gestió de la societat pseudomalaguenya no va ser molt brillant, la qual cosa va portar a la desaparició de la capçalera i a l’acomiadament dels treballadors i, posteriorment, a no assumir cap tipus de responsabilitat.»

S’han obert dos comptes bancàries (Unicaja: 2103 2032 32 0030007393 i Cajamar: 3058 0751 01 2720 133234) per reunir un fons de solidaritat que resolgui en part la clara desprotección i abandó que ha sofert aquest professional pels seus superiors i la seva exempresa.