El Pla d’Acomiadaments Col•lectius (PAC) que finalitza el període de consultes el pròxim dimarts dia 30 de juliol és una destralada en tota regla al model de radiotelevisió pública de la Generalitat i específicament a les redaccions de TV3 i de Catalunya Ràdio i a les àrees de programes i de documentals. Sense cap raó empresarial que ho justifiqui, CiU i el President de la CCMA, Brauli Duart, volen sacrificar i disminuir programes i continguts informatius, i amb arguments d’una frivolitat extraordinària s’ataca programació de servei públic que ha donat prestigi a les cadenes i emissores i producció i línies informatives de 30 anys, amb propostes injustificables com tancar la delegació de Bilbao de TV3 o disminuir la dotació de la de Madrid.

Insistim en què és un atac frontal a les plantilles i a la funció informativa perquè així ho demostren les xifres de l’estudi elaborat per la consultora PriceWaterHouse Coopers (PWC), que va dissenyar el miler d’acomiadaments a Canal 9 i la RTVV i que ara des d’uns paràmetres tecnocràtics, d’empresa privada i amb concepcions taylorianes dictamina quina programació s’ha d’eliminar per justificar els acomiadaments prèviament planificats, que si es consumen significarien una laminació de les redaccions. Dels 58 acomiadaments previstos a Catalunya Ràdio, 40 corresponen a informadors. I a TV3, de 249 amenaçats, 60 són periodistes i prop de 200 corresponen als àmbits d’informatius en els seus diferents oficis.

Per això l’SPC no pot deixar de denunciar aquest atemptat al dret a la informació, que quedarà minvada per l’amputació de parts tan importants de les empreses de la CCMA, i que no faran sinó debilitar-les davant la competència privada i la lleugeresa de la seva programació, que per raons congènites no pot oferir tot el ventall de servei dels mitjans públics.

L’atac és a més paradoxal, quan la Secretaria de Comunicació de la Generalitat, dependent del Departament de Presidència, ha assumit fa pocs els compromisos de la Mesa Sectorial dels Mitjans de Comunicació, que reclamen finançament suficient i estable de la CCMA per no minvar la seva funció de servei públic. Una Mesa que va néixer precisament per aturar el creixement alarmant de la desocupació en el sector de la premsa i la comunicació.

Per tot plegat, l’SPC denuncia aquesta agressió a la professió periodística i al dret a la informació de la ciutadania, que implica una retallada a drets democràtics i que si no es corregeix confirmarà que es fa per compromisos inconfessats amb interessos econòmics i polítics per part del govern de CiU.

Barcelona, 26 de juliol de 2013