La Federació Internacional de Periodistes (FIP), a la qual pertany la FeSP, ha demanat al món del periodisme que elevi la seva veu en protesta per la pressió del govern israelià sobre els mitjans de comunicació tractant d’encobrir el conflicte de Gaza mitjançant el bloqueig dels mitjans que tracten d’informar sobre la situació de crisi que hi ha a a la zona.

La FIP ha informat que un altre periodista palestí és la quarta víctima de la premsa en les recents accions militars israelians a Gaza. Al Eyhab Wahidi, que treballava com a càmera per a la Corporació de Ràdio Palestina a Gaza, ha estat assassinat el 9 de gener passat amb la seva esposa i la seva sogra, quan les tropes israelianes van bombardejar casa seva a la ciutat de Gaza. Els nens van resultar ferits.

Aidan White, secretari general de la FIP ha dit que «la manipulació i el control sistemàtic dels mitjans de comunicació que tracten d’informar sobre Gaza i les baixes que es produïxen dins del territori requereixen una resposta conjunta dels mitjans de comunicació de tot el Món.»

A pesar de la sentència de la Cort Suprema d’Israel que ordena al Govern permetre que un reduït grup de periodistes pugui entrar a Gaza, l’exèrcit segueix bloquejant l’entrada. El mateix dia 9, a dos periodistes israelians i als canals de la BBC se’ls va permetre acompanyar breument les forces terrestres israelianes, però no hi ha cap indici que el govern permetrà l’accés sense traves als periodistes a Gaza. La majoria de les xarxes de televisió emeten des d’un turó fora d’Sderot, i confien en els periodistes de dins de Gaza com els seus ulls i oïdes. Mentrestant, Israel brinda als mitjans informacions plenes de gràfics i estadístiques, visites del sud d’Israel i entrevistes amb les víctimes israelianes dels atacs amb coets des de Gaza.

«Hi ha un cínic intent perquè els mitjans de comunicació contin la història només des de la part israeliana», ha dit *White. «La veritat solament pot garantir-se si els periodistes són lliures de moure’s, de parlar amb tots els involucrats i poden veure amb els seus propis ulls el que està passant sobre el terreny.» La FIP accepta l’argument de la preocupació per la seguretat del personal dels mitjans, «però això no ha d’utilitzar-se com excusa per a impedir als periodistes fer el seu treball”, ha assegurat White. «Els mitjans de comunicació han de ser lliures per a jutjar els riscos per si mateixos i no versi limitats. Quan una de les parts pren el control del missatge, aquest es converteix en propaganda».