En l’1 i 3 de maig, Dia Internacional dels Treballadors i Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, la Federació de Sindicats de Periodistes reclama una llei que reguli el dret a la informació i la comunicació i crida els treballadors i la ciutadania a mobilitzar-se

La commemoració del Dia Internacional dels Treballadors, l’1 de maig, i el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, el 3 de maig, arriben una vegada més amb noves reculades a afegir a les patides en anys anteriors. La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) denuncia que en els últims mesos han continuat els acomiadaments i la degradació de les condicions laborals i professionals dels periodistes.

Un esment especial mereix la situació que viuen els treballadors del Grup Zeta als qui la direcció, incomplint l’acord que havia negociat, els exigeix una nova rebaixa salarial a afegir a les anteriors, que oscil·la entre el 21% i el 40% del salari. La FeSP se solidaritza amb ells i dóna suport a totes les seves iniciatives per oposar-se als plans d’uns directius incapaços de trobar altres alternatives.

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa arriba aquest any quan encara estan vigents la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, i altres normes legals que són un atac a la llibertat d’expressió i informació. La FeSP fa una crida als partits que es van comprometre en campanya electoral a la seva derogació a què donin ja els passos necessaris per dur-la a terme.

Lamentablement, també continua el despropòsit en els mitjans públics als quals se segueix tractant com a titelles al servei del govern corresponent. Això ha estat especialment notori a RTVE i en el nomenament del nou director de TV3.

La Junta Executiva Federal de la FeSP sempre ha manifestat que l’1 i el 3 de maig són dues cares de la mateixa moneda, perquè uns treballadors en situació de precarietat no poden garantir la qualitat de la informació i, en conseqüència, no compleixen amb la seva missió de ser els mediadors perquè es compleixi de manera plena el dret constitucional i humà de la ciutadania a rebre informació veraç i plural. Per això, la FeSP crida els treballadors dels mitjans de comunicació a participar en les mobilitzacions i actes convocats per commemorar el Dia Internacional dels Treballadors i el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

Aquest any també cal denunciar l’actitud de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) per la seva intransigència en la negociació del V Conveni Col·lectiu Estatal de Premsa Diària. Després d’un any i mitjà de converses, la patronal no ha donat cap senyal de voler arribar a un acord perquè no accepta cap proposta dels sindicats negociadors, entre els quals hi ha la FeSP.

La FeSP reclama al Govern i als grups parlamentaris, una vegada més, que regulin per llei la professió periodística i els drets laborals dels professionals de la informació, incloent els col·laboradors, periodistes a la peça i freelances.

Aquesta Federació expressa la seva preocupació per la situació de molts treballadors de més de 50 anys, sense gairebé expectatives de trobar feina, tant al mercat laboral general com en el sector de la informació. Molts han cotitzat el nombre suficient d’anys per rebre la màxima pensió en el seu moment, però en quedar-se sense treball en els últims anys de la seva vida laboral se’ls penalitza injustament quan es jubilen. A més, la no presencia d’aquests informadors més veterans en les redaccions limita el procés d’aprenentatge dels periodistes més joves, la qual cosa redunda negativament en la qualitat de la informació.

Amb motiu del 3 de maig, la FeSP recorda a la ciutadania, als mitjans de comunicació i als professionals de la informació que el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa és una data per reivindicar un dret constitucional que pertany a totes les persones. La informació no pot ser una mercaderia més amb la qual els empresaris facin negoci, sinó que estan obligats a administrar aquest dret humà essencial amb voluntat de servei a la ciutadania. La societat ha d’exigir que se li restitueixi un dret que li pertany i que han usurpat els poders mediàtics, polítics i econòmics, que utilitzen als mitjans de comunicació només per als seus interessos corporatius i personals.

La Federació de Sindicats de Periodistes se suma a les reiterades denúncies de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), la Federació Europea de Periodistes (FEP) –a les quals pertany la FeSP–, Reporters sense Fronteres (RSF) i altres organitzacions, sobre el retrocés en matèria de llibertat d’informació que s’ha produït en gran part de països, tant d’Europa com d’altres zones del món. Aquestes organitzacions han destacat la gravetat de la situació que es viu a Turquia, així com alguns fets produïts últimament als Estats Units.

Aquest 1 i 3 de maig, defensem unes condicions laborals dignes i justes.
La precarietat en els mitjans de comunicació és la desinformació de la ciutadania

28 d’abril de 2017