La FeSP lamenta la ferida a Emilio Morenatti i recorda l’obligació d’empreses i governs d’oferir la màxima protecció als periodistes en zones de conflictes armats
Davant el dolorós succés que ha afectat el fotògraf Emilio Morenatti, cap de Fotografia de l’agencia Associated Press, a Afganistan, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), al mateix temps que manifesta el seu pesar per l’afer i la seva solidaritat amb el company, no pot deixar de recordar el que té de perniciosa la pràctica del periodista encastat.
Aquesta pràctica va ser inaugurada per les forces dels Estats Units en la invasió de l’Iraq quan fins llavors la més elemental prudència i recomanació de manual per als corresponsals de guerra era no utilitzar per a la seva tasca ni instal·lacions ni vehicles militars.
Com es va demostrar en el cas de Julio Anguita Parrado i tants altres com ara en el d’Emilio Morenatti, aquesta pràctica no aporta cap seguretat al periodista, ja que l’exposa clarament al foc de la força adversària.
Amb l’agreujant que, com ha ocorregut a L’Iraq la força amfitriona acostuma a exercir el dret, acceptat per l’empresa, d’exercir censura prèvia sobre el material que s’emeti. Un abandonament de la llibertat de premsa que aquestes mateixes empreses oculten als seus lectors i televidentes.
El súmmum del cinisme és que aquestes forces amfitriones exposen als periodistes que si no hi concorren encastats en aquestes, no poden garantir la seva integritat; un argument que com en el cas de José Couso i de la resta de periodistes assassinats i d’emissores atacades aquell dia i els següents, sol entendre’s com obrir la veda del periodista.
El risc de tots aquests professionals és altíssim però ho és més, encara, el dels càmeres locals utilitzats pels mitjans estrangers i que tant a l’Afganistan com a l’Iraq o Palestina són la diana de totes les parts que intervenen en el conflicte.
A més de la inseguretat física, en molts casos aquests informadors no disposen tampoc de cobertura logística i/o laboral i estan sotmesos a fortes pressions des de les redaccions per obtenir resultats que representen gairebé sempre assumir riscos més grans.
Tots aquests aspectes estan previstos en el Projecte d’Estatut del corresponsal de Guerra presentat per la FeSP a la I Trobada de Periodistes de la Mediterrània celebrada a Almería i aprovat per unanimitat per les organitzacions presents de 25 països el 17 d’abril de 2005.
En la seva resolució final la Trobada assenyalava: «Demanem que els periodistes en zones de conflicte comptin amb un estatut per a corresponsal de guerra. Subratllem la responsabilitat de les empreses editores per formar els periodistes en missions perilloses, així com a proporcionar-los una cobertura adequada a ells mateixos i a les seves famílies, especialment en casos de segrest, desaparició o mort. Instem perquè l’Estatut del Corresponsal en Zones de Conflicte, presentat en aquesta Trobada de Periodistes del Mediterrani, sigui assumit pels governs i serveixi de model en negociacions amb els editors.»
Aquest document ha estat inclòs per la FeSP com a annex al seu actual projecte d’Estatut de Garantia del Dret a la Informació.
Barcelona, 14 d’agost de 2009