La relació entre els mitjans de comunicació i el fenomen migratori va ser el tema central d’una trobada entre periodistes realitzat el 27 de novembre passat, en el marc de la II Conferència Europea sobre Comunicació (ECREA), organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La sessió va comptar amb la participació de les investigadores Olga Guedes Bailey, de l’Institut d’Anàlisi de la Cultura de la Universitat de Nottingham Trent, del Regne Unit, i Myria Georgia, professora de comunicacions internacionals a l’Institut d’Estudis de les Comunicacions, de la Universitat de Leeds.

Totes dues acadèmiques van conversar sobre la seva experiència com a investigadores dels mitjans de comunicació dedicats a les comunitats d’immigrants, amb un grup de periodistes que treballen per a aquest tipus d’empreses a Catalunya. Durant la discussió es van exposar algunes dinàmiques de treball i funcionament posades en pràctica en diversos punts d’Espanya, el Regne Unit o Brasil, i es va destacar l’enorme impacte dels mitjans alternatius en la construcció de representacions socials dintre de les comunitats immigrants.

Els participants van coincidir a assenyalar que aquest tipus de mitjans garanteix, en molts casos, la presència social de col·lectius que solen ser invisibles o tenir presència limitada en els mitjans de comunicació tradicionals. La situació de precarietat econòmica de moltes d’aquestes empreses, no obstant això, fa que la seva existència sigui generalment efímera, va comentar Guedes Bailey, qui va aclarir, no obstant això, que el futur d’aquest tipus de mitjans està en el món comercial, on es pot tenir èxit si també es té creativitat.

A la trobada hi van participar periodistes de Canal Latino TV, el diari digital Tribuna Latina, la revista Raiz, COM Ràdio, Aquí cabemos todos produccionds, l’associació IBN Batuta, Mundo Hispano, El Mirador de los Inmigrantes i el Servei llatí de l’Agència EFE. La trobada es va realitzar al Centre Internacional de premsa de Barcelona convocada pel sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) i per la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Promogut pels comunicadors Verónica Chelotti (Canal Latino TV) i Gustavo Franco (Tribuna Latina), l’activitat dóna continuïtat a les I Jornades de Periodistes de Mitjans per a la Immigració, convocades per l’SPC els dies 14 i 15 de novembre passats, i en les quals prop d’un centenar de periodistes van discutir entorn de l’exercici de la professió en l’àmbit migratori.