La Federació de Sindicats de Periodistes, organització a la qual pertany l’SPC, denuncia que la falta de regulació legal d’aquesta professió fa possible tractaments lamentables de notícies com el cas de la nena morta a Tenerife.

Als últims dies, la ciutadania ha hagut d’assistir al lamentable espectacle de veure molts periodistes i mitjans de comunicació demanant disculpes pel tractament inadequat i desproporcionat que havien donat abans a un cas suposadament delictiu: la mort d’una nena a Tenerife i la presumpta responsabilitat que la policia va atribuir al company sentimental de la mare.

Si els mitjans de comunicació –amb les excepcions pertinents– s’haguessin limitat a complir el seu deure d’informar amb imparcialitat, sense contribuir al clima morbós, no haguessin hagut de disculpar-se. Simplement, s’hauria tractat d’un error de les fonts informants.

Posteriorment, alguns mitjans s’han llençat sobre les restes de la notícia, amb l’excusa de buscar una exclusiva, quan en realitat només perseguien, una vegada més, la morbositat: han presumit d’haver aconseguit entrevistar l’home inicialment acusat, quan aquest estava en tractament psicològic i tot just podia pronunciar paraules intel·ligibles, fins al punt que les televisions que van difondre les seves declaracions van haver de posar subtítols perquè s’entenguessin.

Al mal que aquesta actuació dels mitjans causa als professionals de la informació s’ha afegit l’actuació d’uns policies que, per detenir l’home que mantenia lligada i segrestada una dona en una caixa d’estalvis de Burgos, s’han fet passar per periodistes per poder entrar a l’entitat i reduir-lo. Aquesta simulació és molt perillosa per a l’activitat periodística i demostra la creixent falta de respecte cap a aquesta professió.

Els mitjans de comunicació, i de manera especial els programes de televisió suposadament periodístics concebuts exclusivament com un menyspreable servei al mercantilisme, són els principals responsables d’aquest descrèdit.

Davant d’aquesta situació, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) denuncia davant l’opinió pública que aquests fets lamentables no seran sancionats i només hauran obligat a una petició de disculpes, perquè no està regulat per llei el dret a la informació de la ciutadania i, conseqüentment, els drets i deures dels periodistes.

Aquest tipus de comportaments per part de mitjans i periodistes no s’evitaran amb acords d’autorregulació que, com s’ha demostrat sobradament, les empreses no compleixen perquè només els preocupa l’audiència. Només una regulació de la professió periodística per llei, amb la possibilitat d’imposar sancions, evitarà actuacions professionals lamentables que cada vegada són més freqüents.

Fins a ara, els intents dels sindicats i organitzacions de periodistes no han prosperat en el Congrés dels Diputats, degut al fet que el Govern central no ha volgut enfrontar-se a l’oposició dels grans grups de comunicació i ha preferit no complir la seva reiterada promesa electoral, així com a la falta de voluntat dels dos grans grups parlamentaris, el PSOE i el PP. La FeSP fa una crida, una vegada més, als poders executius i legislatius perquè posin fi a aquesta situació, insòlita en la Unió Europea.

3 de desembre de 2009

Junta Executiva Federal de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)