El Parlament d’Islàndia ha aprovat per unanimitat, el passat 16 de juny, la Iniciativa Islandesa de Mitjans Moderns (IMMI segons les sigles en anglès). La IMMI és el pas més gran en defensa de l’expressió que s’ha produït mai i fa d’Islàndia un paradís de la llibertat d’expressió a on els que publiquen, especialment en format digital, tenen la garantia que la informació mai serà reprimida.

La nova legislació ofereix protecció jurídica a les fonts, així com a les comunicacions entre els periodistes i les seves fonts. S’inclouen mesures que permeten posa fi al que es coneix com “turisme de la difamació”. Aquesta és una pràctica dels grans grups empresarials que consisteix a presentar demandes per injúries a països on la legislació és mes desfavorable als periodistes (com el Regne Unit), independentment dels països de procedència de les parts. La nova llei permetrà que els acusats en aquests països puguin plantejar un recurs contra l’aute a Islàndia.

Els legisladors islandesos han estudiat la jurisprudència relacionada amb els paradisos fiscals i han estructurat una protecció jurídica de la llibertat d’expressió semblant a les relacions de confidencialitat que gaudeixen els banquers i els seus advocats als paradisos fiscals.

Aquestes mesures tenen com a objectiu no només la protecció dels periodistes, sinó també de les empreses que publiquen els seus treballs, les pàgines que recullen la informació i altres intermediaris. La idea és crear un marc favorable per al periodisme d’investigació i per a la llibertat d’expressió en un entorn propici per atreure als mitjans de comunicació de tot el món.

Andrew Scott, professor de dret a la London School of Economics considera que aquestes mesures “transformaran a l’humil periodista islandès en un superhome jurídic, fora de l’abast dels tribunals no islandesos per als comentaris fets des del seu país”.