Aquest dissabte 19 de juny s’ha celebrat la II Assemblea de Periodistes de Catalunya, sota el títol de “Es busca periodista” amb l’objectiu d’analitzar com la crisi ha agreujat la precarietat laboral i professional als mitjans.

Els ponents convidats han estat Xabier Arkotxa, president del comitè d’empresa d’Ediciones Primera Plana i del Comitè Intercentres d’El Periódico de Catalunya; Xavier Giró, Director del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB i Yolanda Viñals, de l’Assemblea de Joves Periodistes de Catalunya. Ha excusat la seva presència, per motius professionals, Sebastià Serrano, redactor en cap d’Informació de “Público”.

Ha introduït l’acte Ramon Espuny, president de l’SPC, recordant que la precarietat laboral i professional, mal endèmic del periodisme, s’ha vist agreujada en els últims dos anys per la crisi econòmica, amb la presentació d’EROs, els acomiadaments, l’eliminació dels col•laboradors, la congelació salarial i les rebaixes de sou. “Les empreses han aprofitat la crisi per regular les plantilles i això ha suposat la pèrdua de talents i d’experiència a les redaccions per donar pas a la mà d’obra barata”. I ha expressat que les solucions passen perquè els periodistes s’impliquin més en la negociació col•lectiva i en els comitès d’empresa, s’organitzin afiliant-se sindicalment i que defensin la regulació legal de la professió amb l’aprovació de la Llei de Garanties del Dret a la Informació, en tràmit al Congrés.

Xavier Giró ha dit que les empreses de comunicació, com qualsevol empresa privada, el que volen és obtenir beneficis: “amb excepcions, la lògica de l’empresa no és fer millor informació”. Giró ha expressat la necessitat de “resistir l’intent capitalista de fer diners a costa dels treballadors”, alhora que cal crear mitjans “que no funcionin amb les regles capitalistes”. Giró ha afegit que “la informació no és nostra, és de la societat i fan falta professionals per fer-la arribar”.

Des de la lluita sindical a les empreses, Xabier Arkotxa ha recordat que els empresaris de la premsa escrita situen l’origen de l’actual crisi en la reducció de la publicitat, un 30% en els últims anys. Per a Arkotxa, la baixada publicitària no explica les reduccions de les plantilles sinó “la poca previsió i l’ambició de les empreses. Poca previsió perquè quan els grups han tingut beneficis no han aprofitat per tenir una caixa de reserva per a temps difícils i ambició, perquè els propietaris creien que podien convertir-se en magnats de grups multimèdia i han fet una política d’inversions poc sostenible”. “La crisi és l’excusa per fer un ajustament de plantilles, la lluita sindical és l’única defensa”, ha dit Arkotxa per afegir que també ha de ser “unitària” perquè no afecta nomes als periodistes.

Yolanda Viñals, de la recent creada Assemblea de Joves Periodistes de Catalunya, ha destacat que degut als acomiadaments no hi ha un traspàs generacional de periodistes, els més grans no formen els més joves. Però no és aquest el problema principal dels acabats de llicenciar; “els joves no podem accedir a la feina, no hi ha possibilitats de trobar-ne, enllacem molts anys de pràctiques i de col•laboracions mal pagades i, a vegades, enfrontant molts problemes ètics per haver acceptat coses que no hauriem hagut d’acceptar”. L’objectiu del col•lectiu que representa és “dignificar la professió, perquè ni som manipuladors ni tots volem ser famosos”. Alhora vol fer una feina didàctica per explicar a la societat que “el que surt als mitjans no és el que volen els periodistes sinó els que manen”. Viñals també ha fet un crit d’atenció: “La professió necessita les ganes dels joves, nosaltres ens estimem la professió i tenim ganes d’exercir-la”.

Fila zero

Les paraules dels ponents ha donat pas al debat que s’ha obert amb la intervenció d’una simbòlica fila zero formada per Rolando del Guerra, membre del col•lectiu Comunicant; Núria Reguero, periodista i membre del Fòrum Europeu de Mitjans Comunitaris i doctoranda en comunicació; Laura Bergés, professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i membre de l’Assemblea per la Comunicació Social; Manuel Torres, col•laborador del setmanari La Directa; Francesc Josep Deò, professor i Coordinador de la revista digital AulaMèdia sobre Educació en Comunicació, i Neus Ràfols, del gabinet de premsa de la CONFAVC i membre del Consell Directiu de l’SPC. Tots ells, com a representants del tercer sector de la comunicació consideren que als periodistes els cal una altra forma d’organitzar-se per poder treballar i aporten les cooperatives com una de les solucions possibles.

La II Assemblea de Periodistes de Catalunya, ha finalitzat amb la lectura de les conclusions.