La Unió de Periodistes Valencians ha decidit retirar l’exposició Fragments d’un any. Fotoperiodistes valencians 2009 que es va inaugurar dijous al Museu Valencià de la Il•lustració i la Modernitat (MuVIM) després que ahir fossin censurades deu de les fotografies exposades sense donar cap tipus d’explicació.

En un comunicat la Unió ha expressat:

“Les imatges retirades a instàncies de la Diputació de València, governada pel Partit Popular, propietària del museu, formaven part de la secció dedicada a la política, on havia diverses instantànies relacionades amb el cas Gürtel. També han estat censurades dues fotografies més, una de societat i altra de cultura.

La Unió de Periodistes Valencians considera impropi d’una societat democràtica i normalitzada l’intent de manipulació i censura que s’ha practicat per part de direcció política del museu, així com un atac a la llibertat d’expressió, dret fonamental de tota la societat i especialment dels periodistes.

La Unió de Periodistes Valencians exigeix tant al diputat de Cultura, Salvador Enguix, de qui depèn directament el MuVIM, com al president de la Diputació de València, Alfonso Ruso, que donin explicacions sobre els fets.

Des de l’organització majoritària de periodistes de la Comunitat Valenciana volem recordar que les deu fotografies censurades formaven part d’una mostra de més de noranta fotos de trenta-vuit fotoperiodistes que treballen a diferents mitjans de la Comunitat Valenciana. Totes les fotos han estat publicades durant l’any 2009 en premsa i han estat seleccionades pels mateixos professionals”.

Aquesta és la setena edició de Fragments d’un any, una mostra organitzada per la Unió de Periodistes que repassa els fets més destacats de l’actualitat informativa valenciana. El MuVIM ha acollit aquesta mostra durant els dos últims anys sense cap problema. La Unió de Periodistes estudiarà en els pròxims dies un nou emplaçament per a la mostra.