Uns 300 professionals de la comunicació es van manifestar el 20 de juny a Santa Cruz de Tenerife contra la creixent precarietat laboral i l’onada d’acomiadaments injustificats que s’estan produint en aquest sector en l’arxipèlag canari. L’últim any un centenar de treballadors dels mitjans de comunicació han perdut el seu treball.

Aquesta situació ha fet sortir al carrer a Tenerife a redactors, fotoperiodistes, operadors de càmera, productors, realitzadors, treballadors de gabinets de premsa públics i privats, periodistes d’agències d’informació, emissores de ràdio i desenes de familiars que s’han sumat a la mobilització.

Una de les principals reivindicacions es dirigeix a les institucions públiques perquè no donin suport econòmicament, subvencionin o contractin publicitat institucional a les empreses que estan destruint ocupació en el sector i evitar contribuir a la precarietat laboral.

Els manifestants van insistir que un periodisme en precari i amb nefastes condicions laborals suposa un gravíssim problema per a qualsevol societat, ja que una societat desinformada és una societat molt més vulnerable i fàcil de manipular. Per això una part d’aquesta protesta es va dedicar a demanar als col·lectius socials, culturals, esportius, administracions públiques, universitats, altres organismes que defensin als professionals del sector perquè és una manera de garantir l’accés dels ciutadans al dret a rebre una informació de qualitat, veraç i plural.

El sindicat Unión de Profesionales de la Comunicación de Canaries (UPCC), que es va sumar a aquesta convocatòria, va destacar l’èxit de la manifestació. “És la primera vegada que es fa una protesta d’aquest tipus i amb aquestes reivindicacions a Canàries i, de no canviar la situació, és probable que no sigui l’última, ara i perquè la societat prengui major consciència de l’important que és tenir professionals lliures, independents i en condicions laborals dignes, caldrà seguir estenent aquest missatge per la resta de l’arxipèlag”, es va assenyalar.

Finalment es va fer una crida a la Inspecció de Treball perquè vigili, amb especial interès, les situacions que s’estan donant en les redaccions dels mitjans de comunicació de l’arxipèlag. També es va apuntar la necessitat de controlar la tasca que faran els becaris a les empreses aquest estiu perquè no es produeixin abusos.