El Sindicat de Periodistes de Catalunya denuncia les condicions amb què l’Agència Europa Press va enviar un càmera a cobrir l’ocupació d’unes instal·lacions policials el dia 24 d’aquest mes al Polígon de la Zona Franca, a Barcelona. El càmera no gaudia de cap credencial de l’agència que pogués certificar davant les institucions que era allà en exercici de la seva tasca professional. El company tampoc disposava de cap contracte laboral que el vinculés a l’empresa per a la qual treballa, situació que malauradament, comparteix amb una bona part del col·lectiu de periodistes gràfics.

Més enllà dels incidents que es van registrar, el Sindicat vol fer palès un cop més la precarietat extrema a les empreses de comunicació que no té a Europa Press l’escenari principal sinó que és un de més del que es viu a molts mitjans de comunicació. És per això que l’SPC defensa, conjuntament amb les organitzacions professionals i sindicals més representatives del sector, la tramitació de l’Estatut del periodista professional (EPP) i la conseqüent Llei de Drets laborals dels periodistes (LDLP) per part del Congrés dels Diputats.

Aquest cas desmenteix l’afirmació d’alguns portaveus polítics que coincideixen a menystenir la gravetat de la precarietat laboral que es viu a la gran majoria dels mitjans de comunicació. La situació patida pel company d’Europa Press evidencia el desinterès de la gran majoria de les empreses de comunicació per protegir i defensar els seus treballadors. És també un exemple més de la urgent necessitat de dotar els professionals de la informació de les eines necessàries per poder desenvolupar la seva feina amb les condicions suficients per garantir el dret a la informació de la ciutadania. Per tant, exigim a Europa Press i a totes les empreses de comunicació que dotin els seus treballadors d’unes condicions laborals i professionals dignes i suficients que no els deixin desemparats el dia que el suport és més necessari que mai. Exigim també a les formacions polítiques del Congrés dels Diputats, la urgent regulació laboral i professional dels treballadors de la informació.

27 de juny de 2006