El 19 de juny de 1993 es va constituir el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) que avui, doncs, compleix 30 anys. L’any 2009 va afegir al seu nom, el “cognom” de Sindicat de Professionals de la Comunicació (amb les mateixes sigles, SPC) amb l’objectiu de mostrar encara més el seu caràcter de sindicat obert al conjunt dels treballadors i de les treballadores de la informació i la comunicació. En aquestes tres dècades, l’SPC s’ha convertit en un referent de la professió i en la força sindical majoritària a les redaccions dels mitjans de comunicació de Catalunya.

Avui, 19 de juny de 2023, l’SPC ratifica el seu compromís a continuar treballant per la dignificació del periodisme, en continuar lluitant per les millors condicions de treball tant laborals com professionals en el sector i per la defensa del dret a la informació de la ciutadania, objecte principal de la nostra feina com a informadors/res. En aquests anys, l’SPC ha posat sobre la taula qüestions que abans no apareixien en el sindicalisme del sector: la necessitat d’incorporar a la Seguretat Social els i les periodistes a la peça, freelance, molts d’ells i elles en realitat falsos/es autònoms/es; la dignificació i respecte per al fotoperiodisme, la democratització dels mitjans públics, la regulació de l’estada dels estudiants en pràctiques, la regulació legal dels drets i deures dels i les professionals de la informació, el tercer sector de la comunicació, la importància de la perspectiva de gènere en l’elaboració de la informació…

Avui iniciem els actes de celebració d’aquest 30è aniversari amb una campanya a les xarxes recordant aquesta efemèride i feina duta a terme durant aquest període. La majoria dels actes els concentrarem en el segon semestre de l’any. L’acumulació de conteses electorals ha aconsellat ajornar algunes iniciatives que tenim en marxa. Així i tot, a principis d’any, ja vam convertir el nostre IX congrés, celebrat el 4 de febrer passat, en el primer acte de celebració.

Volem convidar el conjunt de la professió i la ciutadania a acompanyar-nos en els actes de celebració, que ja anirem anunciant de manera oportuna. Tots ells tindran com a objectiu refermar el nostre compromís en la dignificació de la professió i en la defensa del dret de la ciutadania a rebre una informació de qualitat, veraç, contrastada i plural, que en el cas dels mitjans públics, a més, ha de ser neutral.

La Junta Executiva actual vol agrair a totes les persones que en aquests 30 anys han fet possible el creixement i la consolidació de l’SPC. Totes les persones que han estat a les diferents juntes que hi ha hagut al llarg de les tres dècades, a les que han format part de comitès d’empresa o han estat delegats/des de personal en llistes del Sindicat de Periodistes, a les que han treballat a la seu de l’SPC fent que l’organització hagi funcionat d’una manera eficient, les que han participat en els diferents grups de treball que hem tingut, les que han desenvolupat els diferents projectes que s’han impulsat… Sense elles, l’SPC no seria on és ara. Les persones que formem la junta actual continuarem aquesta tasca, però per fer-ho millor cal que siguem més, ningú resoldrà els seus problemes en solitari, només ho farà de manera organitzada. I un sindicat professional de periodistes és la fórmula que tenen la majoria de periodistes a Europa i a molts països d’arreu del món.

30 anys lluitant contra el #precariodisme per aconseguir el millor #periodigne!!