Les administracions públiques i els mitjans han de frenar aquests abusos

Un bon nombre de fotoperiodistes han rebut aquest missatge de l’equip d’acreditació del Festival Cruïlla: «Des del Festival Cruïlla us informem que tots aquells que facin fotografies al grup The Offspring hauran d’enviar-les a Geoff@xxartists.com i Sandeeb@bruceallen.com, esperant aprovació. No es podrà publicar ni fer ús de cap fotografia de The Offspring sense aquesta aprovació». El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) considera aquesta exigència un abús inadmissible que agreuja la situació que ja fa temps que es pateix en determinats concerts i festivals musicals..

L’SPC reclama als artistes i a les seves agències de representació la necessitat d’abandonar aquest tipus de pràctiques, ja que vulneren el dret a la informació de la ciutadania i la llibertat d’informació. Els seus interessos promocionals i comercials particulars no estan per davant d’un dret humà essencial com són els que hem citat, reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans.

Aquesta és una pràctica que s’arrossega de fa temps i que no només passa aquí. A altres llocs del món també es donen aquest tipus de situacions que no podem acceptar i que creiem que s’han d’arraconar arreu. Però d’aquest abús no en són només responsables els artistes que el cometen ni les seves agències de representació. També ho són, d’una banda, els mitjans de comunicació, que normalment l’accepten deixant indefensos els i les professionals de la informació afectats/des per aquesta pràctica antidemocràtica. Els directius de les empreses informatives opten sovint a utilitzar les imatges cedides pels promotors oferint així tots ells la visió gràfica que interessa a artistes i representants.,accentuant així encara més la vulneració del dret a la informació de la ciutadania De retruc també s’estalvien remunerar les fotografies als i les professionals, agreujant encara més la precarietat que hi ha al sector.

D’altra banda, això es produeix també perquè les administracions propietàries dels espais públics on es fan els concerts i els festivals permeten que els organitzadors apliquin exigències i clàusules que vulneren drets essencials. Exigim a les administracions públiques que no cedeixin els recintes que d’elles depenen a promotors d’esdeveniments que no es comprometin a respectar els drets de la ciutadania i dels i les professionals del periodisme que els han de cobrir per facilitar a l’opinió pública una informació de qualitat.

Prou d’abusos contra el fotoperiodisme als concerts i festivals musicals!!
Junta Executiva de l’SPC