El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) està desenvolupant un projecte per donar suport les reivindicacions de les periodistes esportives i contribuir a millorar les circumstàncies laborals i professionals que les envolten. Aquesta iniciativa, amb el lema «les periodistes esportives tenim molt a dir»,  compta amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones (ICD).

Amb aquest Fòrum de Periodistes Esportives, l’SPC vol fer visible la situació d’aquestes professionals, que han de desenvolupar la seva feina en un entorn, el de l’esport, molt masculinitzat, en el qual sovint no se les pren seriosament pel fet de ser dones. És un àmbit on les actituds masclistes són molt habituals, i arriben fins i tot a desembocar en atacs personals i insults contra les periodistes, darrerament sota l’anonimat de les xarxes socials.

Els atacs que va denunciar la periodista Maria Tikas, redactora del diari Sport, el novembre del 2021, quan després del partit entre el Futbol Club Barcelona i el Dinamo de Kíev va rebre diversos missatges masclistes de carregat to sexista al seu compte de Twitter, no són fets aïllats sinó una realitat que pateixen totes les periodistes esportives de manera habitual. L’SPC va denunciar aquesta agressió masclista quan el projecte ja estava en marxa, la qual cosa ens ha reafirmat en la necessitat de fer sentir la veu d’aquestes professionals i de sensibilitzar el conjunt del sector i tota la societat.

Així, hem entrevistat cinc periodistes esportives, i llançarem una campanya a les xarxes socials sota el lema #LESperiodistesEsportives tenim molt dir, en la qual, a través de càpsules audiovisuals que podeu trobar al canal de Youtube de l’SPC (https://www.youtube.com/watch?v=_47aJLKY4cE&list=PLr07zV2fZg6qXSMV5W8ujbffYdvc-y6Y1 ), les cinc professionals expliquen les seves dificultats i també parlen de com actuar per acabar amb aquestes discriminacions. Les cinc companyes amb les quals hem parlat són Gemma Herrero, Danae Boronat, Anaïs Martí, Maria Tikas i Laia Bonals.

Aquest projecte culminarà el 28 de febrer amb la celebració d’una tertúlia-taula rodona amb dones periodistes esportives i representants de la professió periodística per compartir experiències i plantejar plegades accions per poder acabar amb el sexisme vers les dones que es dediquen a aquest àmbit del periodisme. La trobada es farà a la Casa de la Premsa (avinguda Rius i Taulet, 5), a les 19.00 hores

• Les periodistes esportives tenim molt a dir
Taula rodona de presentació del projecte
Dia: 28 de febrer de 2022
Hora: 19.00 hores
Lloc: Casa de la Premsa. Avinguda Rius i Taulet, 5