A l’any 2005 van morir arreu del món un total de 63 periodistes i cinc col·laboradors de mitjans de comunicació (xòfers, productors, traductors, agents de seguretat…), segons les dades de l’informe anual de Reporters Sense Fronteres (RSF) sobre la llibertat de premsa. Al 2004 també van morir 68 persones en les tasques d’informació, però repartides en 53 periodistes i 15 col·laboradors. El balanç de l’any passat dóna també un mínim de 807 periodistes detinguts, de 1.308 agredits o amenaçat,s i d’almenys 1.006 mitjans de comunicació censurats. RSF diu també que a 1 de gener de 2006 hi ha 126 periodistes i 70 ciberdisidents empresonats arreu del món.

El rècord de la violència contra els periodistes és al Magrib i l’Orient Mitjà, on el conflicte de l’Iraq ha provocat la mort de 24 informadors i de cinc dels seus ajudants. Des de l’inici de la guerra, han mort 76 periodistes i col·laboradors, més dels que ho van fer al Vietnam entre 1955 i 1975. El segon país on van haver-hi més professionals de la informació que van perdre la vida és Filipines, on, al llarg de l’any passat, tant RSF com la Federació Internacional de Periodistes (FIP) van denunciar en diverses ocasions els atacs contra el col·lectiu.

A Europa, van perdre la vida set periodistes tots ells a Rússia o en alguna de les antigues repúbliques de l’URSS. A Amèrica, també van morir set informadors, tots ells a països centreamericans i sud-americans. No s’aporten dades sobre altres formes de censura molt més subtils, que no comporten violència física, però que també afecten la llibertat de premsa i que són les que es practiquen habitualment als països occidentals.