Que la presència de les doens als informatius és només d’un 22% és una de les dades estretes del Projecte Global de Seguiment de Mitjans (GMMP) d’enguany a l’Estat espanyol. Aquest treball es va iniciar al 1995 i es porta a terme cada cinc anys. El 16 de febrer del 2005 es va realitzar amb la participació de 76 països i un equip de centenars de professionals a tot el món. La finalitat d’aquest tercer monitoriatge ha estat dibuixar un mapa de la representació de dones i homes en els espais informatius dels mitjans de comunicació. A l’Estat espanyol aquest treball de recerca, liderat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i la participació de la Secretaria de la Dona de l’SPC, el van realitzar 13 persones que van fer el seguiment a 14 mitjans de comunicació: a l’àmbit estatal: TVE, Antena 3 TV, Ser Ràdio, El País, ABC; a l’àmbit autonòmic es van analitzar TV3, TVE Galícia, Catalunya Ràdio, Ràdio 4, La Vanguardia; i en l’àmbit local el Diario de Burgos, Diari de Tarragona, El Punt, i 20Minutos.

En total es van analitzar 218 notícies on, de les 705 mencions a persones que es van fer, les dones van obtenir el protagonisme de la informació en 153 casos, mentre que els homes ho van ser en 552. En percentatges, el 22% per a les dones i el 78% per als homes. A la televisió hi va aparèixer un 23% de dones i un 77% d’homes, la presència femenina a la ràdio va ser del 12% i la dels homes, el 88%. Pel que fa a la premsa, la representació femenina va ser del 22% i la masculina del 78%. Quant a seccions informatives, el 33% de les dones apareixen a les notícies de famoses, moda, entreteniment, art i cultura; en segon lloc, però molt a prop, amb el 32% estan representades en els temes de violència de gènere, desastres, accidents; a continuació, amb el 13%, les dones ocupen espai a les notícies de política, seguides per les protagonistes en l’àmbit de la salut, la ciència, l’ecologia, amb el 9%. Una altra dada a destacar és que les dones són majoritàries en dos dels 26 epígrafs que es proposaven com a càrrecs o ocupació: sense ocupació i sense especificar, sumant un total del 38,55%. En aquesta mateixa situació, sense atribuir càrrec ni ocupació, apareix només l’11,59% dels homes.

Com a dades curioses, remarcar que, segons aquest anàlisi, la professió periodística sembla més “igualitària”; els informatius de televisió analitzats són presentats per 43 dones i 37 homes, tot i que com a conductors d’infomatius radiofònics s’han comptabilitzat deu dones i 43 homes, mentre que com a reporters de televisió apareixen també més dones, 36, enfront de 22 homes. A la premsa, signen les notícies analitzades 23 dones i 31 homes. Per parlar dels resultats d’aquest projecte i del perquè d’aquesta desigual aparició de les dones als informatius dels mitjans, el dia 1 de març, a dos quarts de vuit del vespre, tindrà lloc una taula rodona al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Per ampliar la informació es poden consultar les webs www.whomakesthenews.org i www.adpc.cc