El jurat del Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado, reunit a Còrdova en el matí del 23 de febrer de 2010, ha decidit designar per unanimitat la periodista espanyola Mònica Bernabé com a mereixedora del guardó, l’objectiu del qual és reconèixer una trajectòria professional brillant, compromesa amb la defensa dels drets humans, que hagin realitzat treballs en zona en conflicte bèl·lic o d’especial violència social.

El jurat del premi ha destacat en Mónica Bernabé el seu exemplar lliurament a la labor d’informar i la seva generosa dedicació al poble afganès. El jurat ha valorat el seu treball continuat com a periodista en una de les zones de conflicte armat més perilloses i complexes. El fet de ser l’única periodista espanyola que resideix permanentment a l’Afganistan permet conèixer a través de les seves cròniques la realitat del drama del poble afganès.

Els membres del jurat també han valorat la implicació i el compromís que Mónica Bernabé manté des de fa 10 anys amb la població d’aquest país, especialment amb les dones afganeses, així com el seu treball en favor de la justícia transicional, i la necessitat d’incloure els crims de guerra i les contínues violacions dels drets humans en el debat que la comunitat internacional manté sobre l’Afganistan.

Mónica Bernabé (Barcelona, 1972) destaca per la seva brillant trajectòria professional en mitjans de comunicació escrits i audiovisuals. En premsa escrita i digital, publica la majoria dels seus treballs en el diari El Mundo, i també col·labora a les revistes Tiempo, Woman, Mia, Lonely Planet, El Temps, i Maginaria. Anteriorment també havia col·laborat per a El Periódico de Catalunya, El Diario Vasco, El Punt i la revista Integral. En televisió i ràdio, treballa per a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE), RAC 1 i Canal Sur TV. Durant 2007 i 2008 també ho va fer per al servei en espanyol de l’emissora de ràdio alemanya Deutsche Welle, i per a Ràdio 4.

Mónica Bernabé combina la seva dedicació al periodisme amb la seva labor com presidenta de l’Associació pels Drets Humans a Afganistan (ASDHA), que va fundar al desembre de 2000. ASDHA, de la qual Bernabé és la seva presidenta, finança projectes d’ajuda a les dones afganeses i a víctimes de la guerra a Afganistan.