La Federació de Sindicats de Periodistes mostra la seva solidaritat amb Jaime Alekos, detingut mentre cobria un desnonament, i Alicia Armesto, que serà jutjada per difondre la foto d’un policia rient-se en un altre desallotjament

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) rebutja amb la màxima contundència la detenció del periodista Jaime Alekos. mentre cobria un desnonament a Madrid el passat 27 de febrer, i la citació a judici de la reportera Alicia Armesto, acusada de «vexació injusta» a un policia per difondre una fotografia en la qual l’agent reia mentre desallotjaven una altra família del seu habitatge. Aquests fets confirmen, una vegada més, les crítiques de moltes organitzacions –inclosa la FeSP– a diverses reformes legislatives impulsades pel Govern del Partit Popular en qüestions fonamentals en una societat democràtica.

El que ha succeït amb Alekos, que treballa per a Periodismo Humano, i amb Armesto, de la televisió Tele K, és un anticip del que podrà generalitzar-se si són aprovades la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana –coneguda ja com a Llei Mordassa– i la reforma del Codi Penal.

El passat 3 de desembre de 2014, la FeSP va demanar públicament la dimissió del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per la seva tossuderia «a mantenir i defensar el projecte de Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, malgrat les crítiques generalitzades de tots els partits de l’oposició –que han votat unànimement contra aquest text en els seus primers tràmits al Congrés– i de nombrosos col·lectius socials i ciutadans». «El gran increment que preveu del nombre de faltes relacionades amb els drets a la llibertat d’expressió i de manifestació permet concloure que, amb aquesta llei, el ministre i el Govern pretenen limitar i reprimir tant el dret de la ciutadania a protestar als carrers com el dels periodistes i fotògrafs a difondre aquestes protestes en compliment de la seva obligació professional», afegia el comunicat. El que ha succeït amb Jaime Alekos i Alicia Armesto –i també en altres casos– demostra que teníem raó i que aquestes lleis suposen una greu involució democràtica.

El director de Periodismo Humano ha denunciat el tracte que ha rebut Alekos, qui va romandre incomunicat mentre va estar detingut, sense poder telefonar a la seva família o a la feina. El Govern ha de depurar les responsabilitats que es derivin d’aquestes actuacions i destituir el ministre de l’Interior.

La FeSP demana al Govern i al Grup Popular del Senat –la Comissió d’Interior del qual ha de debatre dimecres dia 4 el dictamen sobre l’anomenada Llei mordassa– que retirin aquest projecte de llei innecessari i repressor. En lloc de fer-se l’orni, com fins ara, haurien de tenir en compte les greus acusacions que l’ONU ha realitzat respecte aquest i altres projectes legislatius, per evitar que Espanya es posi a la cua del món en el respecte als drets i llibertats civils essencials en democràcia.

3 de març de 2015