La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha condemnat, en un comunicat fet públic el 23 de gener passat, “una cultura de negligència i indiferència” envers els assassinats de periodistes, que està convertint l’exercici del periodisme en més perillós que mai. La FIP diu que l’any passat van morir 150 periodistes i treballadors dels mitjans, el nombre més alt fins ara, i ha advertit que la situació serà encara pitjor si els líders polítics no actuen per dur els culpables davant la justícia. En la presentació de l’informe de la FIP Persecució i tragèdia, sobre els incidents dels mitjans durant l’any passat, el secretari general de l’organització, Aidan White, va criticar els governs que no es prenen seriosament l’assassinat dels reporters. “En més del 90% dels casos les autoritats ni tan sols en fan una investigació real, i només un escàs nombre de criminals van a judici”, va dir.

White assegura que les causes d’aquesta situació són “una combinació de corrupció policial i judicial, incompetència i indiferència política que fa que cada dia sigui temps de cacera cap als treballadors dels mitjans”. El secretari general de la FIP afegeix que la impunitat en els assassinats de periodistes “continua essent un escàndol intolerable avui dia i la veritat és que fins i tot alguns governs democràtics tanquen els ulls a la crisi de la violència contra els mitjans”, acusa White. L’informe de la FIP diu que 2005 va ser un any amb molts atacs i tragèdies. Gairebé 89 dels assassinats corroborats van ser periodistes i treballadors de la premsa que van perdre la vida “en exercici de la seva professió”, molts d’ells morts a mans de persones que treballen per a bandes polítiques o criminals. 61 més van morir mentre cobrien un desastre al qual estaven assignats (48 en un accident aeri a Teheran, en un moment en què s’està plantejant la seguretat del transport aeri militar quan es viatja).

La FIP va pagar l’any passat prop de 100.000 euros del Fons de Seguretat Internacional de la Federació per donar ajuda humanitària a les víctimes dels mitjans i les seves famílies. L’Institut Internacional de Seguretat de les Notícies, una associació de col·lectius de treballadors dels mitjans, està fent una intensa campanya per canviar cap a una cultura de la seguretat en l’organització i el funcionament dels mitjans. La FIP planeja organitzar protestes mundials el 8 d’abril per exigir més acció contra la impunitat; aquesta data és l’aniversari de l’atac fa tres anys a l’Hotel Palestina, un centre dels mitjans a Bagdad on van perdre la vida els periodistes Tares Protsyuk, de Reuters, i José Couso, de Tele5. Un altre reporter, Tareq Ayyoub, va morir el mateix dia quan les forces dels EUA van bombardejar les oficines d’Al Jazeera a la ciutat. «