La Federació de Sindicats de Periodistes espera que el Tribunal Constitucional anul·li la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid sobre el cas Frechoso
La Junta Executiva de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) mostra la seva preocupació pels arguments respecte al dret a la llibertat d’expressió dels periodistes que ha utilitzat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid en una sentència sobre el cas Frechoso. L’organització expressa la seva solidaritat amb Francisco Frechoso, del diari , i espera que el Tribunal Constitucional (TC) anul·li aquesta decisió.
La FeSP ha conegut amb sorpresa aquesta resolució, redactada pel magistrat Miguel Moreiras, i l’ha analitzada a Santiago de Compostel·la (La Corunya), on la Junta Executiva Federal ha assistit al Congrés Constituent del Sindicato de Xornalistas de Galicia (SXG). Dir que un empresari pot exigir als periodistes que treballen per a ell que “s’ajustin i segueixin la línia editorial” que ell estableixi contradiu la jurisprudència del Tribunal Constitucional. En reiterades ocasions el TC ha indicat que un contracte laboral no pot privar el treballador dels drets que la Constitució li reconeix com a ciutadà, entre ells el de la llibertat d’expressió.
Sorprèn que el TSJ madrileny hagi utilitzat com a argument una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans i una altra del Tribunal Constitucional espanyol, que no tenen res a veure amb el cas de Frechoso. El dret a la informació dels periodistes és un deure social i una obligació que tenen amb la ciutadania, i no amb els empresaris, com interpreta el TSJ madrileny. L’executiva federal de la FeSP també ha acordat celebrar el seu primer Congrés ordinari el proper 28 de maig.
27 de febrer de 2005
Traducció: Traduït traduit.com