Demana als grups parlamentaris que modifiquin radicalment el text del Govern durant la seva tramitació

El Govern central ha tirat endavant avui al Congrés dels Diputats, únicament amb els vots a favor del PSOE, una reforma de la negociació col·lectiva que no satisfà a ningú: tots els partits de l’oposició, la patronal, els sindicats i els experts estan en contra, encara que per diferents motius.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) també expressa el seu rebuig a aquesta norma, en general, perquè suposa una nova retallada de drets dels treballadors i no servirà per crear ocupació, el gran problema d’Espanya.

La reforma que ha preparat el Govern de l’Estat, en la que gairebé no ha tingut en compte els acords que van arribar la patronal i els sindicats en les negociacions prèvies finalment fallides, és una clara retallada de drets als treballadors i de benefici per als empresaris. Una vegada més, el Govern de Zapatero ha preferit atendre les exigències de la patronal i del mercat en comptes de ser fidel a la seva ideologia socialista i al seu programa, defensant les conquestes que tan han costat als treballadors.

Aquest nova retallada en els drets laborals se suma a l’aprovada pel mateix Govern el juny de l’any passat, quan va posar en marxa la reforma laboral que li va exigir la Unió Europea i que va provocar una vaga general. Per si això fos poc, el Govern acaba de modificar la tramitació dels Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), en un altre exemple de benefici per als empresaris. A partir d’ara, les empreses podran acomiadar a una part de la seva plantilla amb l’únic requisit de preveure que tindran pèrdues, i només els costarà una indemnització de 20 dies de salari per cada any treballat, davant dels 45 dies que havien fins ara.

La FeSP rebutja aquestes retallades de drets dels treballadors, en coincidència amb la Federació Internacional de Periodistes (FIP), de la qual forma part, organització que també s’ha mostrat en contra de les retallades a tot Europa.

La Junta Executiva Federal de la FeSP fa una crida a tots els grups del Congrés, especialment al del PSOE, perquè aprofitin la tramitació com a projecte de llei del Reial decret que han convalidat avui per canviar radicalment el seu contingut.

Si el deixen tal i com ho ha redactat el Govern i no ho milloren, aquesta futura llei serà utilitzada pels empresaris de mitjans de comunicació, entre d’altres, per reduir unes plantilles que ja s’han vist reduïdes -més de 4.000 acomiadaments en els tres últims anys-, per empitjorar unes condicions laborals que es caracteritzen per una gran precarietat i per facilitar l’abús de la patronal en un sector on això és una realitat, amb jornades massa extenses, utilització de becaris com a mà d’obra gratuïta i salaris baixos.

En aquestes condicions no és possible que els periodistes compleixin amb la seva obligació d’oferir informació veraç i plural a la ciutadania, de manera que el Govern i el Parlament espanyols estaran contribuint a que no pugui ser una realitat aquest dret fonamental.

Junta Executiva Federal de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)

22 de juny de 2010