Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics del 2010 és un informe publicat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils en col•laboració amb la Fundació Escacc. L’informe recull dotze reportatges sobre temes succeïts l’any passat i que consideren que cap gran mitjà ha recollit en profunditat.

Aquests temes tracten sobre la situació dels drets humans als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE); les empreses catalanes i espanyoles que exploten il•legalment els recursos naturals al Sàhara Occidental; les implicacions de la família reial en casos de corrupció; el manteniment dels peatges a les autopistes catalanes; l’apagada informativa al voltant d’alguns dels aspectes més polèmics de la biografia de Juan Antonio Samaranch; la situació de milers de famílies que han de continuar pagant la hipoteca fins i tot un cop han perdut la casa; la impunitat dels grups violents d’extrema dreta al País Valencià; les xifres de beneficis bancaris en plena crisi; l’absolució de l’anarquista gironina Núria Pòrtulas, empresonada preventivament acusada de terrorisme; la situació de paradís fiscal d’Andorra; el qüestionament de l’estat d’alarma aplicada per l’executiu espanyol durant la vaga de controladors aeris, i la consulta a la comunitat educativa valenciana sobre l’estat de l’ensenyament.

Durant la presentació de l’informe, celebrada a la seu del Col•legi de Periodistes, es va posar de manifest que alguns d’aquest temes sí han sortit a la premsa generalista en alguna ocasió, però “no els hauran llegit a la portada de cap rotatiu del país, tot i que molts d’ells ho haurien merescut”. Són, afirmen, les dotze notícies més silenciades del 2010.

El coordinador de l’anuari, Roger Palà, afirma en la introducció que “sovint en parlar de censura parem esment només a la més explícita, aquella que practiquen els règims dictatorials i autoritaris. Ja fa temps, però, que la censura pren moltes i variades formes, i gairebé mai són òbvies”. I un d’aquestes formes és “l’oblit casual” de determinades informacions que poden resultar incòmodes.

L’anuari es pot descarregar en format digital a la pàgina web de Mèdia.cat.