S’ha de garantir la independència dels seus membres i que no siguin elegits com quotes dels partits

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) celebra que el Govern central hagi acordat finalment la constitució del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA), un òrgan previst a la Llei general de la comunicació audiovisual, d’1 d’abril de 2010, que neix per regular el sector i perquè així ho estableix una directiva de la Unió Europea. Espanya segueix sent l’única excepció entre els 27 països de la UE en aquesta matèria.

Fa poc més d’un any, durant el debat parlamentari d’aquesta llei, la patronal privada i alguns mitjans periodístics deien que el CEMA era una excentricitat i un òrgan censor, innecessari i inexistent en els països moderns. Ara segueixen dient, en coincidència amb el PP, que és innecessari, car i perillós, però ja no s’atreveixen a afirmar que no existeix en altres llocs perquè és fals.

L’èxit o fracàs del CEMA dependrà de la independència dels seus consellers, que ha de quedar totalment garantida. La llei preveu que aquesta activitat sigui incompatible amb altres quan hi hagi conflicte d’interessos econòmics, però per garantir la professionalitat i independència dels seus membres es refereix a les incompatibilitats genèriques previstes per als alts càrrecs de l’Administració de l’Estat, la qual cosa no és suficient garantia.

Hi ha el risc que el nomenament dels consellers pel Parlament de l’Estat es converteixi, a causa del PSOE i el PP, en un nou repartiment per quotes segons l’afinitat política dels elegits. Si passa això, el CEMA naixerà mort. I motius per desconfiar existeixen, a la vista del que ha passat amb el Consell General del Poder Judicial, el consell d’administració de RTVE i el Tribunal Constitucional, entre d’altres òrgans.

La Llei Audiovisual va quedar molt mutilada respecte el previst, a causa de les sorprenents concessions que va fer el Govern central al sector privat de les televisions, en facilitar la concentració de mitjans en poques mans, això perjudica seriosament la pluralitat informativa. Tot i això, el CEMA neix amb importants competències, entre altres la d’evitar els efectes perniciosos d’aquesta concentració.

Davant l’anunci del PP que suprimirà aquest Consell Estatal si arriba a governar, la FeSP recorda que el CEMA s’ha creat per mandat de la UE i que una de les seves tasques serà la d’harmonitzar les normes espanyoles amb les comunitàries.

Malgrat el retard en posar-lo en marxa, i de les mancances amb les quals neix, la FeSP celebra que comenci a caminar un òrgan que ha d’impedir els excessos i abusos a la ciutadania que es cometen en l’actualitat sense cap sanció per als seus autors: no respectar els horaris protegits per als menors, excés legal de publicitat i publicitat fraudulenta, informacions manipulades o continguts que són rebutjables des d’un punt de vista deontològic, entre altres.

El CEMA no només és necessari perquè ho exigeix la UE i una llei espanyola, sinó perquè s’ha demostrat sobradament que l’autoregulació no ha funcionat en els mitjans audiovisuals. Els que ara aixequen la veu contra aquest òrgan són els mateixos que han incomplert una i altra vegada els seus propis compromisos d’autoregulació.

Junta Executiva Federal de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)