La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha sol·licitat per escrit a la presidenta del Consell Superior d’Esports (CSD), Irene Lozano, que modifiqui les restrictives normes que ha adoptat la Lliga de Futbol Professional (LFP) respecte a l’entrada de fotòperiodistes i càmeres de televisió als estadis de futbol, quan es reprenguin els partits. Només llegir la carta, des del CSD han comunicat a la FeSP que faran modificacions perquè entrin més informadors, amb un contingent especial per als de mitjans de comunicació modestos i els freelance.

El 12 de maig passat, la FeSP va denunciar en un comunicat que les normes adoptades per l’LFP només permetran entrar als equips de les empreses que tenen la concessió per transmetre els partits i als periodistes de cada club. Aquesta decisió no sols vulnera el dret a la informació de la ciutadania, sinó que posa en perill molts llocs de treball –especialment de periodistes a la peça i freelance-, perquè les empreses poden prescindir d’ells si reben gratis les imatges que els facilitin els clubs.

El 3 de juny passat, el secretari general de la FeSP, Agustín Yanel, va enviar una carta –que es pot llegir en aquest enllaç– a la presidenta del CSD, Irene Lozano, en la qual recorda que Govern «ha defensat en aquesta crisi sanitària que la informació és essencial i, precisament per ser-ho, ha d’arribar a la ciutadania en les millors condicions possibles. I això només s’aconseguirà si la proporcionen els professionals dels mitjans, que l’elaboren amb criteris periodístics i no pels interessos de l’LFP o dels clubs que la integren».

Després de rebre aquesta carta, des del Consell Superior d’Esports han comunicat a la FeSP que des que es va començar a preparar la represa dels partits han pretès facilitar la tasca informativa, permetent l’entrada de periodistes als estadis. En un primer moment van dir que els informadors no podrien entrar als entrenaments, tal com aconsellaven llavors les autoritats sanitàries, perquè el nivell de contagis diaris pel coronavirus era molt elevat.

Ara estan ultimant un nou protocol, en el qual s’establirà l’entrada de 20 professionals a cada partit –excepte algun canvi d’última hora en aquesta xifra–, entre ells vuit fotògrafs i periodistes de televisions, ràdios i premsa escrita.

El CSD també ha previst augmentar entre cinc i deu places més expressament per a periodistes de mitjans modestos i freelances. Aquests últims també podran ocupar les places del contingent general de 20 places quan aquest no es completi, com pot ocórrer en el cas d’equips més modestos.

El protocol també serà modificat perquè no s’exigeixi als periodistes un test per a poder accedir als estadis, perquè les autoritats sanitàries consideren que no és necessari quan es guarda la distància recomanada i les altres mesures de seguretat i prevenció.