La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) considera inacceptable, per ser molt reduït, el nombre de periodistes i fotoperiodistes que la Lliga de Futbol Professional (LFP) ha decidit que podran entrar en els estadis de futbol, quan es reprenguin els partits. Tanta limitació no sols afecta el pluralisme informatiu i el dret a la informació de la ciutadania, sinó que posa en risc el treball de col·laboradors, autònoms i freelance, perquè no es garanteix la seva presència. A més, l’LFP ha atribuït a tres organitzacions privades la decisió de triar els mitjans de comunicació entraran en els estadis per a cobrir la informació, una competència que en absolut els correspon i que algunes ja han rebutjat.

El passat 12 de maig, la FeSP ja va mostrar el seu rebuig a les normes dictades per la LFP i va demanar al Consell Superior d’Esports (CSD) que les modifiqués, per permetre que els professionals de la informació –en aquest cas, sobretot fotoperiodistes– puguin exercir correctament el seu treball en els partits de futbol, complint les mesures de seguretat i protecció que han establert les autoritats sanitàries.

Però, malgrat aquesta petició i a les gestions que han fet l’Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió (ANIGP-TV) i altres organitzacions de fotoperiodistes, l’LFP ha decidit que només podran accedir als partits de futbol quatre televisions que no tinguin els drets de retransmissió (una d’elles serà TVE), vuit fotoperiodistes (un de l’agència Efe), cinc cadenes de ràdio (una serà RNE) i sis informadors de premsa escrita.

Els periodistes en general, i en particular els i les fotoperiodistes, han demostrat àmpliament, durant els últims mesos, que desenvolupen la seva tasca –reconegut pel Govern com un «servei essencial»– respectant al màxim les normes de prevenció i seguretat dictades per les autoritats sanitàries, tant en centres mèdics com en el transport públic i altres llocs amb concentracions de persones. No hi ha cap justificació perquè la seva feina hagi d’estar més limitada en els estadis i camps de futbol, uns espais molt més amplis i a l’aire lliure on poden aplicar-se amb molta més facilitat les mesures sanitàries.

La FeSP torna a demanar al Consell Superior d’Esports i a la Lliga de Futbol Professional que permetin una assistència més nombrosa d’informadors als partits de futbol, en benefici del dret a la informació de la ciutadania, el pluralisme i la feina de col·laboradors, autònoms i freelances que, amb les limitacions adoptades, veuran molt reduït el seu treball o fins i tot suprimit del tot.

És necessari insistir que les empreses de comunicació han d’exigir el lliure accés dels seus fotoperiodistes professionals o col·laboradors als partits, respectant les normes de seguretat, per poder oferir a la ciutadania unes imatges elaborades amb criteris periodístics i no les que els facilitin gratuïtament els clubs o la mateixa LFP.

6 de juny de 2020