Insta al pròxim Govern a regular el dret a la informació de la ciutadania en una llei que estableixi els drets i deures dels professionals.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) demana que es respecti i protegeixi el treball dels i les periodistes palestins, israelians i internacionals, una tasca imprescindible per a rebre des del terreny informació veraç sobre la guerra i combatre les mentides i la desinformació. Aquesta Federació reitera el seu rebuig a l’anunci de tancament del canal de televisió de Qatar Al Jazeera a Israel, així com els atacs a la premsa per part de dirigents israelians. La pluralitat informativa és un dels millors trets distintius en una societat democràtica.

Davant la previsible constitució d’un nou govern a Espanya, la FeSP recorda a tots els grups parlamentaris que l’Estat espanyol continua sent pràcticament l’únic de la Unió Europea on el dret a la informació de la ciutadania encara no ha estat regulat en una llei que estableixi els drets i deures dels i les periodistes, per a garantir que es compleixi aquest dret. Aquesta Federació insisteix en la imprescindible necessitat d’incorporar a la Seguretat Social als i les periodistes a la peça i freelances, el col·lectiu més precari de la informació i la comunicació. Cada vegada hi ha més persones amb aquesta forma de treball, moltes d’elles en una situació d’indecència laboral i vergonyosa explotació.

La Junta Executiva Federal de la FeSP, reunida aquest darrer cap de setmana, denúncia, una vegada més, l’actitud de la patronal de premsa diària en la negociació del conveni col·lectiu estatal del sector. Després de gairebé dos anys de negociacions, l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI) ofereix una pujada salarial que no s’acosta a l’acord signat per a tots els sectors per la patronal i els sindicats, proposa augmentar les hores anuals de treball i es nega a aplicar la pujada salarial l’any 2022. L’AMI ha de presentar una oferta digna per a poder aconseguir un acord que garanteixi la pau social en les empreses.

Finalment, la FeSP dóna suport a la denúncia realitzada pel comitè professional de la Radiotelevisió d’Andalusia (RTVA), en un informe en el qual detalla 250 «males pràctiques» entre els mesos d’abril i setembre, i també que s’ha vulnerat la llei de la RTVA, el contracte programa, el seu Estatut i la carta de serveis. Canal Sud no va complir amb la seva obligació de servei públic, segons aquest informe. Per a la FeSP, uns mitjans públics independents d’ingerències polítiques són imprescindibles en una societat democràtica.