El Ple del Congrés votarà dimarts si tramita el Projecte de llei presentat per IU-ICV

Dimarts vinent, el Ple del Congrés dels Diputats decidirà si tramita el Projecte de llei d’Estatut del periodista professional que ha presentat Esquerra Unida-Iniciativa per Catalunya Verds, o si, en cas de negar-s’hi, optarà perquè Espanya continuï sent l’únic país de la Unió Europea en el qual aquesta professió no està regulada legalment.

Davant aquesta oportunitat històrica per donar resposta a una antiga reivindicació de tots els sindicats, col·legis i associacions de periodistes, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) fa una crida a tots els diputats i diputades perquè votin a favor de tramitar aquesta llei. De manera molt especial ens dirigim als membres del Grup Socialista, que van adquirir aquest compromís quan estaven a l’oposició. Encara que no sigui un projecte propi, i fins i tot si no hi estan totalment d’acord, saben que el podran millorar amb les seves esmenes juntament amb la resta de la Cambra.

La FeSP espera que els parlamentaris socialistes facin realitat el que va prometre José Luis Rodríguez Zapatero el 25 de novembre de l’any passat, quan en una jornada organitzada pel PSOE i celebrada al Congrés dels Diputats es va comprometre, si arribava a governar, a «la promulgació d’un Estatut del periodista professional, [perquè] ho demaneu molts dels qui esteu aquí, ho demanen les organitzacions professionals, ja l’apliquen molts dels països [i] ho recomana l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa».

El 9 de desembre de 2003, el PSOE va argumentar el seu vot parlamentari a favor d’un Estatut del periodista professional amb aquestes justes raons: “És un mandat constitucional, existeix una recomanació de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa que hi fa referència i creiem que és indispensable si volem garantir una informació de qualitat, plural i veraç en els nostres mitjans de comunicació”. Aquesta proposta va ser rebutjada per la majoria absoluta del PP al Congrés. Seria una paradoxa difícil d’entendre per la ciutadania i pels periodistes que ara, des del Govern, el PSOE deixés de donar suport a un projecte que fa només uns mesos considerava necessari i urgent.

Des de llavors, la situació de la professió periodística no ha millorat; ben al contrari, la seva deterioració ha augmentat dia a dia. Per això mateix, tots els diputats del nostre Congrés han de veure que és encara més necessari un Estatut que reguli els drets i els deures de qui exercim el periodisme i volem fer-ho en benefici del dret ciutadà a rebre una informació veraç i plural.

21 de novembre de 2004

Traducció: Traduït traduit.com