La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) aplaudeix la decisió d’RTVE de no retransmetre els partits de la Supercopa de futbol que es disputarà a l’Aràbia Saudita el gener vinent, perquè aquest país no respecta els drets humans bàsics. Entre ells destaca la gravíssima discriminació que pateixen les dones, a les quals no es permet accedir a nombrosos esdeveniments públics. Sembla que aquesta prohibició no s’aplicarà durant aquesta competició, però això només és una mínima excepció en la marginació de les dones saudites.

La FeSP insta a RTVE a resistir les pressions que està rebent des de diferents àmbits perquè modifiqui la seva postura. L’última l’ha fet el president de la Federació Espanyola de Futbol (FEF) –organitzadora de la competició–, Luis Rubiales, qui ha demanat públicament a RTVE que reconsideri la seva decisió. La FeSP demana al Govern espanyol que, a través del Consell Superior d’Esports (CSD) o de l’organisme que consideri oportú, desautoritzi l’acord entre la FEF i l’Aràbia Saudita perquè, per molt bones que siguin les condicions econòmiques, aquest contracte no pot estar per sobre del respecte als drets humans universals.

A més, com a periodistes cal recordar a RTVE –i a qualsevol altra televisió que pogués estar interessada en aquest esdeveniment– que l’Aràbia Saudita és un règim que persegueix el periodisme lliure i els qui investiguen i informen sobre els excessos d’aquest govern. Cal citar el cruel assassinat del periodista saudita Hamal Kashoggi a l’ambaixada del seu país a Istanbul, a l’octubre de l’any passat. La implicació del govern saudita i, especialment del príncep hereu Mohamed bin Salman –segons l’informe del relator de Nacions Unides– vinculen a l’Aràbia Saudita amb aquest crim i, per tant, és un règim contrari al dret de la ciutadania a rebre una informació lliure, independent i veraç. TVE va emetre una completa informació sobre aquest assumpte en el primer aniversari del crim: http://www.rtve.es/noticias/20191002/arabia-saudi-se-cumple-ano-desaparicion-muerte-del-periodista-saudi-jamal-khashoggi/1980541.shtml

La FeSP considera que resulta democràticament inapropiat que aquesta competició esportiva, de gran interès per al públic, se celebri en un país que cada dia vulnera drets humans essencials. Aquesta organització comparteix la decisió d’RTVE de no retransmetre-la i demana a la Federació Europea de Periodistes (FEP) i a la Federació Internacional de Periodistes (FIP), de les quals forma part, que es pronunciïn.

22 de novembre de 2019